Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ

Αρχές του Μάρτη ένα νέο βιβλίο μου θα βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων, αγαπημένοι μου φίλοι, να σας ταξιδέψει σε εποχές πιο πρόσφατες αυτή τη φορά. Τίτλος του «Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας». Εμπνεύστηκα την αρχή του από ένα περιστατικό που ακουμπά σε αληθινό, ενώ και σ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής ιστορίες παρμένες από την ίδια τη ζωή ήρθαν να με στηρίξουν, υφαίνοντας και πάλι ταυτόχρονα με τη φαντασία το νέο αυτό έργο, διανθισμένο με τις αγαπημένες μου ιστορικές πινελιές.
Τρεις οι κεντρικές μου ηρωίδες, η Μελισσάνθη, η Κλέα και η Λόλα, δεμένες από την πρώτη ανάσα μ’ ένα βαρύ μυστικό και μια ξεχωριστή φιλία παρά τις ταξικές τους διαφορές. Μαζί τους ο Σαββίκος, ένας φτωχός ρομαντικός πραματευτής που πασχίζει να συμβαδίσει με τα δεδομένα των καιρών, ο αμοραλιστής Γεράσιμος που λαχταρά κάστες εξουσίας, η ωραία Μυρσίνη που ταλανίζεται απ’ τις συνέπειες των λαθών της, ο Σωφρόνης ο οποίος αγωνίζεται να καταπνίξει τους δαίμονές του, η Λισάβ με το καλά κρυμμένο μυστικό της, ο γέρο στρατηγός, βυθισμένος σε παρελθοντικές δόξες, ο Νίκος που καλείται να πληρώσει ο ίδιος εξαιρετικά σκληρά τα πάθη του γονιού του, η σιωπηλή Ισμήνη και άλλοι πολλοί που μας οδηγούν ως το πρόσφατο σε όλους μας 2010.
Στο διάβα αυτών των δεκαετιών οι ηρωίδες μου θα αγωνιστούν να πραγματώσουν όσα ονειρεύονται, αφήνοντας πίσω στον γενέθλιο τόπο- μια επαρχιακή πόλη του βορρά- την παιδική τους αθωότητα, φιλίες, γονείς, αλλά επιπρόσθετα την πλούσια ζωή η μία τους, τον μοναδικό έρωτα της ζωής της η άλλη. Μα, καθώς οι ψευδαισθήσεις της νιότης θα χάνονται, ίσως ανακαλύψουν εντέλει πως όσα έχουν ελάχιστα θυμίζουν τελικά αυτά που είχαν ονειρευτεί στα χρόνια της αθωότητάς τους. Κι όλα αυτά με φόντο μια χώρα που κι εκείνη χάνει σταδιακά την όποια δική της αθωότητα.
Ορίζουν οι περιστάσεις τους ανθρώπους; Έχουν τη δύναμη άραγε να ανατρέψουν τη ζωή μας τα λάθη και τα πάθη των γεννητόρων μας; Πότε ακριβώς χάνεται η παιδική μας αθωότητα; Το κοινό αίμα και μόνο αυτό δένει τέκνα, γονείς, αδέρφια ή μήπως η αγάπη δε χρειάζεται αιμάτινους δεσμούς για να στεριώσει;  Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ήρωές μου, τους οποίους ελπίζω κι εύχομαι να τους συντροφέψετε και τούτη τη φορά.






31 σχόλια:

  1. Τις καλύτερες και θερμότερες ευχές μου για το νέο σου μυθιστόρημα αγαπητή Σόφη! Δανείστηκα το κείμενό σου για αυτό για να το συμπεριλάβω στο αφιέρωμά μου στη σελίδα «Φίλοι Της Λογοτεχνίας». Μπορείς να το δεις στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.579605002195233.1073741892.485908774898190&type=3
    Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο και αυτό το βιβλίο σου και κάθε επιτυχία πάντα, σε κάθε λογοτεχνικό σου πόνημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ, Κλειώ μου, για τις ευχές, όπως και για την επικοινωνία. Να είσαι πάντα καλά και θα χαρώ να τα ξαναπούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή περίπου περιμένουμε...
    Περιμένουμε να σε συναντήσουμε...
    Κι εσύ πιστή στο ραντεβού σου με εμάς...
    Όμορφα ταξίδια μας χαρίζεις κάθε φορά και λόγους πολλούς να ανατρέξουμε πίσω, στο παρελθόν μας...(με ότι αυτό συνεπάγεται)
    Κάθε φορά και ένα κόσμημα στην συλλογή μας...
    Καλοτάξιδο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι γιατί με ανατροφοδοτεί η αγάπη σας, Άντζελά μου. Σ' ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο. Ελπίζω να αποδειχθεί ενδιαφέρον το ταξίδι με το νέο μου έργο. Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη μου Σόφη, τέτοια εποχή κι εγώ ανατρέχω στο blog σου περιμένοντας το νέο σου βιβλίο. Χαίρομαι που θα έχω την ευκαιρία να το διαβάσω αμέσως μόλις εκδοθεί, καθώς το έχω ήδη παραγγείλει και μάλιστα με την αφιέρωση σου! 0ταν το διαβάσω θα σου γράψω τις εντυπώσεις μου. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γλυκιά μου Μάρα, σ' ευχαριστώ που και πάλι επικοινωνείς μαζί μου και για τις ευχές σου. Σ' ευχαριστώ επίσης για την αγάπη και τη στήριξή σου. Μικρή η ετικέτα, αρκέστηκα στα ελάχιστα, αλλά ελπίζω κάποια φορά να βρεθούμε από κοντά και να σου γράψω επάνω στο βιβλίο μια αφιέρωση όπως αυτήν που αληθινά επιθυμώ. Προσβλέπω λοιπόν στην επόμενη επικοινωνία μας, οπότε και θα μου γράψεις την άποψή σου για "Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αθηνά Ταχμαζίδου, Κολχικό Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη μου Κα Σόφη το βιβλίο σας είναι καταπληκτικό!!! Το λάτρεψα πραγματικά...κάθε φορά βέβαια δε διαψεύδετε τις προσδοκίες μου. Αγαπώ πολύ τον τρόπο γραφής σας!!! Να είστε πάντα καλά και να μας ταξιδεύετε με την υπέροχη πέννα σας... Θα χαρώ πολύ να σας γνωρίσω και από κοντά! Καλοτάξιδο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ' ευχαριστώ πολύ, Αθηνά μου! Είσαι κι η πρώτη που μου γράφει την άποψή της για "Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας", οπότε είναι διπλά σημαντικό το σχόλιό σου. Θα χαρώ κι εγώ να γνωριστούμε από κοντά. Εξάλλου, ζούμε στην ίδια περιοχή, είμαστε κι οι δύο βορειοελλαδίτισσες. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά Ταχμαζίδου.Με κάνετε πολύ χαρούμενη με την απάντησή σας!!! :) Ελπίζω να σας έκανα καλό ποδαρικό, αν και είμαι σίγουρη ότι "Τα Χρόνια της χαμένης αθωότητας" θα αγαπηθεί από πολλούς, γιατί πραγματικά το αξίζει!!! Ξέχασα να αναφέρω πως το βιβλίο μου έχει την προσωπική σας αφιέρωση!!! Τώρα μένει να σας δω και από κοντά!! Εκτός από βορειοελλαδίτισσα είμαι και πόντια και συγκινούμαι κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την ποντιακή διάλεκτο στα βιβλία σας...φυσικά από τα αγαπημένα μου "Το κορίτσι της Σαμψούντας"...Να είστε πάντα καλά !!! :)

      Διαγραφή
  9. Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις καλό ποδαρικό, Αθηνά μου. Και χαίρομαι πραγματικά που ζήτησες και παρέλαβες ενυπόγραφο το βιβλίο μου και σ' ευχαριστώ πολύ για τη στήριξή σου. Το κατάλαβα φυσικά πως είσαι ποντιακής καταγωγής. Όσο για τη δική μου καταγωγή... αναδύεται κι αυτή αυθόρμητα στη διάρκεια της συγγραφής. Κι αισθάνομαι με χαρά ότι αρέσει σε πολλούς κι όχι μόνο σε μας τους Πόντιους... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για το τελευταίο βιβλίο σας..καταπληκτικό όπως και τα προηγουμενα άλλωστε..μια μικρή ένσταση για τον "κακο" ακροδεξιό που δολοφονεί τον "καλό" αριστερό..περιμενω ανυπόμονα το επόμενο εργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια για το τελευταίο βιβλίο σας..καταπληκτικό όπως τα προηγουμενα..μια μικρή ένσταση για τον "κακό" ακροδεξιό που δολοφονεί τον "καλό" αριστερό..περιμένω ανυπόμονα το επόμενο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεκτή η ένσταση, Μαίρη μου. Θα μπορούσε να συμβεί και το αντίστροφο. Δυστυχώς, ακραίοι υπάρχουν παντού. Πάντως ο Τσε κατά τη γνώμη μου έχει αποστασιοποιηθεί από τους συντρόφους του. Προτιμά το ανθρωπιστής από το αριστερός.
    Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου όπως και για την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και θα αναμένω με χαρά την επόμενη "συνάντησή" μας εδώ ή και μια ζωντανή επαφή, γιατί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ για την απάντηση! Στα "χρόνια της χαμενης αθωότητας " είχα και πάλι την ίδια αίσθηση..ότι ήμουν εκεί δίπλα στους ήρωες και θα μπορουσα να τους αγγιξω..σπουδαία η φυγή απ την πραγματικότητα, δε νομίζετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πράγματι, σπουδαία. Χαίρομαι που η ίδια αίσθηση ήταν εκεί και σ' ευχαριστώ πολύ που το αναφέρεις, Μαίρη μου. Είναι μια από τις αγωνίες μου πάντοτε να αισθανθούν οι αναγνώστες μου τους ήρωές μου αληθινούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα σας δούμε κάποια στιγμή και στην Αθηνα;Εχετε προγραμματισει κάτι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάποια στιγμή, Μαίρη μου, ελπίζω να βρεθώ και στην πρωτεύουσα, όπως κι οι ηρωίδες μου, και να γνωριστούμε από κοντά. Υποθέτω από το σχόλιό σου ότι μένεις στην Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σωστά..ευτυχώς μένω σε προάστιο κοντά στη θάλασσα οπότε έχουμε ακόμη μία ελάχιστη επαφή με τη φύση..επι τη ευκαιρία..κάτι ακόμα που με συνεπαίρνει στα βιβλία σας είναι η τόσο ζωηρή και ρεαλιστική περιγραφή της φύσης..Πολλά φιλιά και χαιρετίσματα και απο την άλλη αναγνώστρια της οικογένειας, την αδελφή μου αλλά κι απο μια ...μελλοντική , την εννιαχρονη κόρη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είσαι τυχερή, λοιπόν. Συνδυάζεις πόλη και εξοχή, που είναι ό,τι καλύτερο. Χίλια ευχαριστώ και φιλιά πολλά σε όλες σας, ιδιαίτερα στην εννιάχρονη μελλοντική μου αναγνώστρια. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και γω σαν φανατικός αναγνώστης σας, να σας ευχαριστησω με τη σειρα μου για τα ομορφα ταξίδια που μας χαρίζετε στη σύγχρονη ιστορια της ελλαδος αλλα και στις ζωές των ηρώων σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, αγαπητέ Unknwn, για το σχόλιό σας. Δε σας κρύβω πως μου παρέχουν μεγάλη στήριξη και δύναμη να συνεχίζω οι θετικές σας απόψεις.
    Θα χαρώ να τα ξαναπούμε κάποια στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ένα βιβλίο εξαιρετικό! Καλογραμμένο, προσεγμένο ως την τελευταία του σελίδα.
    Χαρακτήρες που με τα πάθη τους, τα λάθη τους,τις αξίες τους, ενώνουν και διχάζουν αλλά παράλληλα καθρεφτίζουν την κοινωνία μας.
    Έξυπνη γραφή,όμορφες εικόνες, δυνατές περιγραφές, ζωντανά συναισθήματα συνθέτουν το παζλ "της χαμένης αθωότητας".
    Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά....
    Σ' ευχαριστώ επίσης για τον χρόνο που μας διέθεσες (το κορίτσι μου) στα public θεσσαλονίκης ήταν ένα γλυκό απόγευμα.
    t.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χαίρομαι που σου άρεσε, ΄
    Αντζελά μου. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Όσο για το απόγευμα, το απόλαυσα κι εγώ και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας. Φιλιά πολλά στην πανέμορφη κορούλα σου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ενα ακομα υπεροχο βιβλιο απο την Σοφη Θεοδωριδου!! με πλοκη και εξελιξη και για τις τρεις πρωταγωνιστριες... μολις το παρετε στα χερια σας δεν θα θελετε να το αφησετε για να μαθαιτε το τελος!!! Συγχαρητηρια στη συγγραφεα!! περιμενουμε με αγωνια και το επομενο βιβλιο σας! καλοταξιδο και πολλες επιτυχιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σ' ευχαριστώ πολύ, Γιώτα μου, που μου έγραψες! Είναι όμορφο να μαθαίνω ότι οι αναγνώστες μου βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις ιστορίες μου. Να είσαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. κι εσυ να εισαι καλα!! και να συνεχιζεις να μας ταξιδευεις μεσα απο τα βιβλια σου με τις υπεροχες ιστοριες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αντωνία Μπρη, Πύργος31 Αυγούστου 2016 στις 3:22 μ.μ.

    Είναι μοναδικό το πόσο εξελίσσεται η γραφή σας από βιβλίο σε βιβλίο. Το τελευταίο σας - το οποίο κατάφερα να διαβάσω στα τέλη Ιουνίου, ασχέτως που μόλις σήμερα βρήκα χρόνο να σας γράψω (!!!) - πέραν των στοιχείων που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζουν τη γραφή σας (πλοκή, δυναμισμός,γρήγορη εξέλιξη γεγονότων χωρίς ανούσιες και περιττές λεπτομέρειες και τόσα άλλα)φανερώνει μια συγγραφική ωριμότητα, δίνοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να ζήσει την ιστορία. Διάβαζα ακατάπαυστα για να τελειώσω το βιβλίο, για να μάθω τη συνέχεια, για να φτάσω στο τέλος κι όταν πια έφτασα, ήθελα τόσο πολύ να έχει κι άλλο. "Τα χρόνια της χαμένης αθωότητας", στο σύνολό του, είναι το βιβλίο που σε όλους κάτι θυμίζει. Κάπου στις λέξεις και τις κρυμμένες εικόνες κάθε αναγνώστης αναγνωρίζει τον εαυτό του ή άλλους δικούς του ανθρώπους, κάνοντας το βιβλίο σας να είναι πραγματικά υπέροχο. Σας ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι! Ανυπομονώντας για το επόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αντωνία μου, τι όμορφα που τα "ξαναλέμε" και πάλι! Σ' ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη σου αγάπη και στήριξη, όχι μόνο επειδή επιλέγεις να δώσεις κάθε φορά τον "οβολό" σου για ν' αποκτήσεις ένα νέο μου έργο και μάλιστα σε τόσο δύσκολες οικονομικά στιγμές, αλλά κι επειδή μπαίνεις στον κόπο να μου αφήσεις εδώ τη γνώμη σου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για μένα.
    Να είσαι καλά, αγαπημένη μου Αντωνία!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σ' εσένα και στα μικρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δεν έχω λόγια να πω για όλα σας τα βιβλία είναι όλα τέλεια μόλις τελείωσα τα χρόνια της αθωότητας που με καθυλωσε ήταν τέλεια γραμμένο με έξυπνη πλοκή και τέλεια σύνταξη, ευχαριστώ πολύ για τις ώρες που μου κρατάτε συντροφιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εγώ σ' ευχαριστώ, Βαρβάρα μου, που μπήκες στη διαδικασία να μου γράψεις. Χαίρομαι που ήμουν ευχάριστη συντροφιά. :) Ελπίζω να τα ξαναπούμε κάποια στιγμή και στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν είχε τύχει ως τώρα να σας "συναπαντήσω" στα διαβάσματά μου.
    Τελείωσα τα Χρόνια της χαμένης αθωότητας πριν από λίγη ώρα κι αμέσως γκουγκλάρισα με λαχτάρα να διαβάσω κριτικές, να βρω κι άλλα βιβλία σας.
    Οπότε καταλαβαίνετε πόσο με κέρδισε η γραφή σας! Ήδη από τα μισά του βιβλίου μιλούσα σε φίλες και γνωστούς με τα καλύτερα λόγια. Πέρα από τη υπέροχη γραφή και την εκπληκτική χρήση της γλώσσας, ακόμα και την πλοκή της ιστορίας που τόσο περίτεχνα χειριστήκατε, ενθουσιάστηκα με το παράλληλο ξεδίπλωμα της σύγχρονης Ιστορίας μας!
    Το μόνο κακό... έμειναν πίσω όλες μου οι υποχρεώσεις γιατί δεν άφηνα το βιβλίο από τα χέρια μου ☺ χεχε!!!
    Σας ευχαριστώ για όλα όσα μου δώσατε!
    Αριστέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή