Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα "χαμένα" κανόνια της Αλμωπίας

Συνυπογράφω το παρακάτω κείμενο  και ενώνω τη φωνή μου μ’ αυτή των συμπολιτών μου στη διεκδίκηση των κανονιών της Αλμωπίας.

Σε υψόμετρο 2070 μέτρων, στη συνοριακή κορυφογραμμή του Πινόβου, μιας από τις υψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Βόρα, αναπαύονταν σκουριασμένα και λεηλατημένα από τα εξαρτήματά τους δυο γέρικα ορεινά πυροβόλα, συμμαχικά μνημεία από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βουβοί μάρτυρες της μεγαλύτερης πολεμικής περιπέτειας που βίωσε η ανθρωπότητα μέχρι το 1939 και που η αρχή του τέλους της γράφτηκε με τον πιο δραματικό τρόπο στους ορεινούς όγκους της Αλμωπίας. Κυκλωμένα από συρματοπλέγματα και χαρακτηριστικές πινακίδες που προειδοποιούσαν για πιθανή ύπαρξη ναρκοπεδίου, διαφέντευαν την οχυρή τοποθεσία, όπου έδρασαν και δοξάστηκαν πριν από 92 περίπου χρόνια.
Από τότε τα “κανόνια” έγιναν στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της Αλμωπίας. Ορειβάτες, κυνηγοί, λάτρεις του βουνού, περιηγητές και εραστές της Ιστορίας δεν παρέλειπαν να περιλάβουν στο πρόγραμμά τους μια επίσκεψη ή μια στάση στα “κανόνια” για ένα τσιγάρο, μιαν ανάσα, έναν σύντομο αναστοχασμό του παρελθόντος.
Δυστυχώς, από τα μέσα του 2009 τα κανόνια έκαναν φτερά· ξηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν, για να συμπληρώσουν τα εκθέματα κάποιου πολεμικού μουσείου. Εκεί βέβαια θα έχουν καθαριστεί από σκουριές και θα τα βλέπουν απείρως περισσότερα μάτια. Έχουν χάσει όμως τη φυσική τους κατοικία, όπου αποτελούσαν κομμάτι  της τοπικής ιστορίας.
Εμείς οι Άλμωπες εκλαμβάνουμε την απομάκρυνση των κανονιών από την Αλμωπία ως ακρωτηριασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Γι’ αυτό θεωρούμε υποχρέωση όλων των υπευθύνων να δείξουν τη δέουσα ευαισθησία και να ενεργήσουν, ώστε να επανεγκατασταθούν  στον φυσικό και ιστορικό τους χώρο.

                                                                                 


                                                                       


4 σχόλια:

  1. Σοφία και κ. Καθηγητή, σας ευχαριστούμε θερμά!!!!!!!Θα σας ενημερώσουμε για τις σκέψεις μας, και θα ακούσουμε πολύ περισσότερες, ώστε με σχεδιασμό, συντονισμό, αλλά και δυναμισμό, τα κανόνια να επιστρέψουν. Να συνεχίσουν αυτό που γνωρίζανε πολύ καλά. Να αφηγούνται την ιστορία σε όσους επισκέπτονταν το Πίνοβο.Οι δρόμοι της φύσης να επανασυνδεθούν με τους δρόμους της Ιστορίας. Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά!!!!!
    Μορφωτικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου το ¨ΠΙΝΟΒΟ"
    Σωκράτης Βόλτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζουμε σύντομα να στεφθεί η διεκδίκηση με επιτυχία. Θα είμαστε στο πλευρό σας με όποιον τρόπο κληθούμε κι εγώ και ο Τάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΑΣ Κ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ Κ ΝΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΥΡΙΣΚΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Κ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΖΩΗ.ΜΕ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ' ευχαριστώ πολύ, Κατερίνα μου, για τα καλά σου λόγια. Και, παρότι προσωπικά με έχουν απογοητεύσει πολλές φορές οι "συνέχειες" σε διάφορα αγαπημένα δικά μου αναγνώσματα, δεν αποκλείεται να το αποτολμήσω κάποια στιγμή, μια και μου έχουν ζητήσει κι άλλοι αναγνώστες μου να συνεχίσω τη ζωή της Κασσιανής και του Μέλιου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή