Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ

Μια ιστορία που μου αφηγήθηκαν υπήρξε τούτη τη φορά η αφόρμηση ν’ αρχίσει να ξετυλίγεται το νήμα της αληθινής ζωής και να μπλεχτεί κατόπιν μ’ αυτό της φαντασίας, προσφέροντάς μου τον σύνδεσμο που χρειαζόμουν ανάμεσα σε πραγματικότητα και μύθο, για να εμπνευστώ ένα ακόμη μυθιστόρημα.               Τίτλος του: «Στεφάνι από Ασπάλαθο». Θάμνος ο ασπάλαθος, φύεται σε θερμές, παραθαλάσσιες συνήθως, περιοχές. Την άνοιξη γεμίζει κίτρινα άνθη κι αργότερα, όταν εκείνα χάνονται, οι βλαστοί του ξεραίνονται και μετατρέπονται σε σκληρά αγκάθια.
Αρχαία η ονομασία του φυτού. Τη συναντάμε στην Πολιτεία του Πλάτωνα, στον μύθο του Αρδιαίου, όπου αναφέρεται πως με τον αγκαθωτό ασπάλαθο τιμωρούνταν οι τύραννοι στον Άδη, μύθος που θα εμπνεύσει τον Σεφέρη να γράψει  το 1971 το ποίημά του «Επί Ασπαλάθων».  Τα αγκάθια του ασπάλαθου με ώθησαν κι εμένα να εμπνευστώ τον τίτλο, που υποδηλώνει εμφανώς πως το στεφάνι της ηρωίδας μου, της Κασσιανής, είναι ακάνθινο. Μικρή ακόμη, δεκαπέντε μόλις χρόνων είναι, σαν το φορά «αφού ήρθαν έτσι τα πράγματα», όπως λέει ο Λυκούργος τότε στην αρχή, φράση που καρφώνεται στα φυλλοκάρδια της σαν ένα πρώτο αγκάθι. Εκείνη είναι μεγαλωμένη σ’ ένα εξαιρετικά αυστηρό θεοκρατικό περιβάλλον, όπως ορίζει ο ιεροκήρυκας πατέρας της. Εκείνος, δεκαοχτώ χρόνων, οραματίζεται το μέλλον του στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας. Ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία θα τους δέσουν αρχικά, για να τους χωρίσουν στη συνέχεια οι προσωπικές του επιλογές κι η ίδια η Ιστορία.
Τα χρόνια δύσκολα απ’ την αρχή της γνωριμίας τους ακόμη: 1939, Μεταξική δικτατορία, φανφάρες καθεστωτικών, παντοκρατορία της Ασφάλειας, διαρκές κυνήγι των αριστερών συνθέτουν τον περίγυρο. Ακολουθεί ο πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος κι η ματωμένη κοινωνία της δεκαετίας του ’50. Ο Λυκούργος μάχεται όλα αυτά τα χρόνια για τα προσωπικά του ιδανικά· εκείνη πίσω επωμίζεται τις ευθύνες του αγόγγυστα τις περισσότερες φορές, φτάνοντας στα όριά της ενίοτε, καθώς καλείται να «πληρώσει» για τα δικά του λάθη μέσα σε μια κοινωνία με νωπές ακόμη τις πληγές του παρελθόντος. Μια Πηνελόπη του Εμφυλίου η Κασσιανή, της ραπτομηχανής κι όχι του  αργαλειού, όπου κι αυτή ακόμη η γυναικεία της υπόσταση πρέπει να θυσιαστεί. Είναι όμως κάτι τέτοιο δυνατό, σαν στήνει τα δικά της δόκανα η ζωή; Σκληρές οι απαντήσεις, όπως τα αγκάθια του ασπάλαθου, ίσως τις ανακαλύψετε μες στις σελίδες του βιβλίου. Καλή αντάμωση για άλλη μια φορά μέσα σ’ αυτές, αγαπημένοι μου φίλοι, μ’ ένα θερμό ευχαριστώ για τη στήριξη και την αγάπη σας όλα αυτά τα χρόνια.

Κυκλοφορεί στις 5 Μαρτίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

35 σχόλια:

  1. Καλοτάξιδο κ.Σόφη, αναμενουμε!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ, Αριάδνη μου. Θα συναντήσεις και το πανέμορφο όνομά σου στις σελίδες του... Θα χαρώ να τα ξαναπούμε κι αργότερα, όταν πια θα το έχεις διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ναι πέρασε ο ένας χρόνος! Και ναι παρέλαβα σήμερα το καθιερωμένο μου ενυπόγραφο βιβλίο! Χάρηκα πολύ από ότι κατάλαβες αγαπητή Σοφη. Θα το διαβάσω σύντομα .... άλλωστε ανυπομονώ. Είμαι βέβαιη πως θα με ανταμείψει για άλλη μια φορά η πένα και η θεματολογία σου ! Θα καταντήσω γραφικη αλλά θα το ξαναπω: είμαι fun σου!!
    Εύχομαι Το στεφάνι από ασπαλαθο να είναι καλοτάξιδο!!

    Υγ : Όταν πρωτοδιάβασα τον τιτλο αμέσως ήρθε στο νου μου το ποίημα του Σεφέρη! Είναι από τα αγαπημένα μου ποιήματα ! Με αγγιξες ήδη από τον τιτλο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι, αγαπημένη μου Δήμητρα. Λατρεύω κι εγώ το συγκεκριμένο ποίημα. Ελπίζω να αποδειχθεί ενδιαφέρον το ταξίδι σου με το ασπαλάθινο τούτο στεφάνι. Σ' ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις ευχές σου και την αγάπη σου. Θα αναμένω φυσικά την άποψή σου με μεγάλο ενδιαφέρον.
    Υ.Γ. Δεν ξέρω αν έλαβες το e-mail που σου έστειλα πριν λίγο διάστημα, για να σε ευχαριστήσω για όσα έγραψες κάτω απ' το βιβλίο στον εκδοτικό οίκο, καθώς μου έβγαλε δύο φορές μήνυμα πως στάθηκε αδύνατο να σε βρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι δεν το έλαβα :(
      Και μου κάνει εντύπωση γιατί τα προηγούμενα τα είχα λάβει....

      Διαγραφή
    2. Αυτο είναι το e-mail μου : dim.kol@hotmail.com
      Θα χαρώ να επικοινωνήσουμε!

      Διαγραφή
  5. Σόφη μου, πολύ χαίρομαι που θα ξαναβρεθούμε να μου σιγοψιθυρίσεις ιστορίες σαν αυτές που μόνο εσύ ξέρεις....
    Μου αρέσει τόσο πολύ που τα βιβλία σου βασίζονται στην ιστορική έρευνα και μπλέκονται τόσο περίτεχνα με τις ανθρώπινες ιστορίες.
    Με τον τίτλο του νέου βιβλίου μου θύμισες αγαπημένες πτυχές της ζωής που η καθημερινότητα τις προσπερνά. Έτσι με γύρισες πίσω σε αγαπημένα ποιητικά στέκια, ξεχασμένα στο κάτω μέρος του μυαλού.
    Ξέρω εκ των προτέρων πως θα μαγέψεις για άλλη μια φορά.
    ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι, Άντζελά μου, που σου θύμισα αγαπημένες πτυχές της ζωής σου κι αγαπημένα ποιητικά στέκια με τον τίτλο του νέου μου μυθιστορήματος. Σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις ευχές και την αγάπη σου κι εύχομαι να αποδειχθεί ενδιαφέρον το ταξίδι με το"Στεφάνι από Ασπάλαθο". Φιλιά πολλά κι ελπίζω να τα πούμε σύντομα ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάλι εδώ...
    "Στεφάνι από ασπάλαθο"...
    Νέο μυθιστόρημα, νέα ιστορία αλλά πάντα η ίδια ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΓΡΗΓΟΡΗ και ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ πλοκή. Κάθε φορά ίδια ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ και μια ιστορία μέσα στην ελληνική ιστορία. Κι ενώ πάντα νιώθω πως το τελευταίο βιβλίο σας είναι το καλύτερό σας, έρχεται το νέο και με διαψεύδει. Και ...ευτυχώς!!! Είναι, τουλάχιστον για εμένα, πολύ σημαντικό να σε εκπλήσσει ευχάριστα το νέο κείμενο του ίδιου συγγραφέα. Είναι υπέροχο να ζεις πάντα κάτι νέο. Απρόσμενη πλοκή, ανατρεπτικό τέλος. Κι αυτό το ταλέντο σας να μεταφέρεστε τόσο όμορφα και με τέτοια ροή στα γεγονότα, με γρήγορη εξέλιξη της ιστορίας, χωρίς να αναλώνεστε σε λεπτομέρειες που θα επιδεικνύουν - μόνο (!) - το πλούσιο λεξιλόγιό σας, με κάνει να αναμένω το επόμενο συγγραφικό σας εγχείρημα με μεγάλη ανυπομονησία.
    Να 'στε καλά...
    Σε αναμονή του επόμενου...σας ευχαριστώ για το νέο ταξίδι!!!
    Αντωνία Μπρη
    Πύργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ' ευχαριστώ που είσαι "Πάλι εδώ", Αντωνία μου, όπως σ' ευχαριστώ και για το τόσο όμορφο σχόλιό σου. Είναι σημαντικό να αισθάνεσαι πως το έργο σου βρίσκει αποδέκτες και χάρη σε ανθρώπους όπως εσύ προσωπικά-ευτυχώς- το αισθάνομαι.
    Να είσαι καλά. Φιλιά στα αγγελούδια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το έχω ήδη στα χέρια μου! Καλοτάξιδο αγαπητή μου κα. Θεοδωρίδου! Και λόγω της ημέρας, Χρόνια Πολλά! Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να είσαι καλά, Στέλλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ. Θα αναμένω και τις εντυπώσεις σου.
    Αληθώς Ανέστη, Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ασπάλαθός σας τρύπησε και την δική μου σάρκα. Ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο. Θερμά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι αιχμηρός, αυτή είναι η αλήθεια. Σ' ευχαριστώ πολύ που μου έγραψες, Ρίτα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Εγώ ευχαριστώ που απάντησες! Ανήκω στους φανατικούς αναγνώστες σου -όπως πολύς κόσμος ακόμη. Σου αναδημοσιεύω την σχετική μου ανάρτηση στο FB, όπου πολλοί θα θέλαμε να σε δούμε για μία πιο άμεση επικοινωνία.

      Ρίτα Μενεξίδου
      12 ώρες
      Ένα αθώο εφηβικό φιλί γίνεται η αφορμή για ν' αλλάξει ριζικά η ζωή της Κασσιανής. Θα ζήσει τον εξευτελισμό και την απόρριψη, την καχυποψία και την ειρωνία. Η χαρά που της αναλογεί, θα είναι λιγοστή και σε μικρές δόσεις, αφού πάντα κάτι πιο σημαντικό και κάτι πιο επείγον θα μπαίνει εμπόδιο. Κι ο κόσμος γύρω της, με νωπά ακόμη τα πάθη και λάθη του παρελθόντος, την σφίγγει όλο και περισσότερο. Το στεφάνι που φόρεσε κάποτε, θαρρείς ήταν καμωμένο από ασπάλαθο, που τα αγκάθια του χώνονται όλο και βαθύτερα στην σάρκα της κάνοντας τις πληγές να αιμορραγούν μέχρι τις ρίζες της καρδιάς της.
      Ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο από την Σόφη Θεοδωρίδου, που δίκαια μπορεί να φέρει τον τίτλο μίας από τις καλύτερες πένες της εποχής μας. Θερμά συγχαρητήρια!

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα, Ρίτα μου! Εγώ σ' ευχαριστώ για όλα τα καλά σου λόγια, καθώς και για την αναδημοσίευση της ανάρτησης στο f/b την οποία είχες την καλοσύνη να αναδημοσιεύσεις και εδώ. Δε γνωρίζω σε ποια περιοχή μένεις, βέβαια, αλλά θα χαρώ πολύ, αν τύχει να βρεθώ εκεί σε κάποια απ' τις παρουσιάσεις μου και γνωριστούμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθήνα μένω. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να συναντηθούμε!

      Διαγραφή
  14. Η Ιστορία, οι ήρωες και η υπόθεση του νέου σου βιβλίου αγαπημένη Σοφη έχει πιάσει ήδη περίοπτη θέση στη μνήμη και στην καρδιά μου -είμαι σίγουρη πως δεν θα εγκαταλείψει ποτέ αυτή την θέση!!
    Έχω γράψει τον σχολιασμό μου και στο sire όμως ήθελα να γράψω και εδώ δύο λόγια για Το στεφάνι από ασπαλαθο, μιας και τα αγκάθια του "τρυπησαν" τα τρωτά και μη σημεία της ψυχής μου
    δημιουργώντας μέσα μου εικόνες και αισθήματα που με πόνεσαν, με λυτρωσαν, με ταξίδεψαν.... Απόλαυσα λοιπόν και αυτό σου το έργο,ένα έργο που το προτείνω σε όλους όσους διαβάζουν μιας και δείχνει ακράδαντα την λογοτεχνική σου δεινότητα!
    Εύχομαι ο Θεός να σε έχει γερή και μέσα από την ευαίσθητη πένα σου να μας ταξιδεύεις και να μας αγγίζεις για πολλά πολλά χρόνια!
    Ραντεβού του χρόνου το Μάρτη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά, αγαπημένη μου Δήμητρα, που με στηρίζεις με τα σχόλιά σου. Εξαιρετική η ανάλυση που έχεις γράψει για το βιβλίο στην προσωπική σου ιστοσελίδα, είναι όμως πολύτιμα τα λόγια σου κι εδώ. Να είσαι κι εσύ γερή και να "ξανανταμώσουμε" και πάλι σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάρα Σαλαχούρη, Ρόδος Αγαπημένη μου Σόφη, είχα στο μυαλό μου ότι την άνοιξη θα κυκλοφορούσε το νέο σου βιβλίο και μόλις επισκέφθηκα το blog σου διαπίστωσα ότι είναι πια γεγονός. Είμαι πολύ συγκινημένη! Είσαι η αγαπημένη μου συγγραφέας και ανυπομονώ να το διαβάσω! Μακάρι να το είχα και υπογεγραμμένο! Εύχομαι οι παρουσιάσεις του βιβλίου σου να σε φέρουν και στη Ρόδο και να σε γνωρίσω από κοντά. Σόφη μου, να είναι καλοτάξιδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χαίρομαι τόσο που είσαι πάλι εδώ, Μάρα μου! Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου κι εύχομαι να λάβω πράγματι κάποια στιγμή μια πρόσκληση από την όμορφη Ρόδο μας, ώστε να γνωριστούμε κι από κοντά και, βέβαια, να σου υπογράψω και τα αντίτυπά σου. Φιλιά πολλά κι ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπημένη Σόφη, εμείς οι φανατικοί Θαυμαστές πως μπορούμε να παραλάβουμε κάποια ενυπόγραφα αντίτυπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου, Παναγιώτη! Σ' ευχαριστώ πολύ που μου έγραψες. Δεν αναφέρεις αν μένεις μακριά ή κάπου στη... "γειτονιά" μου - και εννοώ φυσικά τη Βόρεια Ελλάδα ως γειτονιά-, οπότε θα μπορούσες ίσως να έρθεις σε κάποια παρουσίαση, να γνωριστούμε συνάμα κι από κοντά, κάτι που πολύ θα το χαιρόμουν. Διαφορετικά, μπορείς να έχεις ενυπόγραφα αντίτυπα μέσω των εκδόσεων "Ψυχογιός". Αν μπεις στην ιστοσελίδα, θα βρεις εύκολα τη σχετική ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη Σόφη αχ δυστυχώς δε μένω κοντά... Ενδιαφέρομαι σχεδόν για όλα τα βιβλία σας με αφιέρωση... Μα πως θα γίνει? Εσείς στη Β. Ελλάδα και εγώ στην Ηλεία? Αχ μακάρι κάτι να καταφέρουμε!!

      Διαγραφή
  20. Πράγματι, Παναγιώτη, η Ηλεία είναι κάπως μακριά. :) Ωστόσο, ίσως κάποια στιγμή βρεθώ στα μέρη σας, οπότε θα χαρώ να σου υπογράψω όσα βιβλία μου έχεις ήδη. Όσον αφορά το μέλλον, επικοινωνώντας με τον εκδοτικό οίκο θα μπορέσεις να έχεις όποιο έργο θελήσεις- όχι μόνο δικό μου αλλά και άλλων συγγραφέων- με προσωπική αφιέρωση. Σ' ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία αλλά και τη μεγάλη στήριξή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω σας ευχαριστω ! Για να μη σας κουράσω, δηλαδη μπορω να παραγγείλω ενυπόγραφα και τα βιβλια θα φτάσουν στα χερια σας για αφιέρωση στο ονομα μου η απλα θα υπάρχει μια γενική αφιέρωση?

      Διαγραφή
  21. Δε με κουράζεις καθόλου, Παναγιώτη. Αν παραγγείλεις ενυπόγραφο, θα σου έρθει με προσωπική αφιέρωση φυσικά, όχι κάποια γενική. Καλό είναι όμως να το διευκρινήσεις καλού κακού, όταν θα επικοινωνήσεις με τον εκδοτικό οίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπημένη Σοφή μηπως έχετε κάποιο email να σας στείλω εκει ? πολλα ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ασφαλώς και έχω email, Παναγιώτη. Ωστόσο, κατανοείς ότι δε γίνεται να το γράψω εδώ. Μπορείς όμως να μου αφήσεις το δικό σου, αν θέλεις, και θα φροντίσω να επικοινωνήσω μαζί σου κάποια στιγμή. Σ' ευχαριστώ κι εγώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εννοείται και θελω να επικοινωνήσετε να σας ρωτήσω !! Το email ειναι panos19931993@yahoo.gr!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σοφη, ποσο υπεροχο ειναι κι αυτο το βιβλιο σας, (Το Στεφανι απο ασπαλαθο), περιγραφεις τοσο ζωντανα τα προβληματα που ειχαν οι οικογενειες των ανταρτων.. εκλαψα πολυ για το τελος!! περιμενα κατι καλυτερο για την Κασσιανη...μα η ζωη δεν ειναι ροδινη για κανεναν!! ευχαριστουμε για το υπεροχο βιβλιο κι αναμενω με μεγαλη αγωνια κι αγαπη το επομενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σ' ευχαριστώ πολύ, Γιώτα μου! Ήταν ένα δύσκολο θέμα σε δύσκολες εποχές και χαίρομαι πραγματικά που σου άρεσε και μπήκες στη διαδικασία να μου γράψεις. Να είσαι καλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα σας, πραγματικά συγχαρητήρια για το υπέροχο αυτό βιβλίο... Ένιωσα σαν να διάβαζα την βιογραφία συγγενικού μου προσώπου όταν διάβαζα την ιστορία του Λυκούργου..Πολύ θα ήθελα ωστόσο να μάθω τι γίνεται στο τέλος με την Κασσιανή και το Μέλιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ ανώνυμε! Τα λόγια σου είναι μεγάλη ικανοποίηση για μένα. Όσο για την Κασσιανή και τον Μέλιο, προσωπικά θα ήθελα να πιστεύω ότι ξανασμίξανε. Πιστεύω πως τους αξίζει λίγη χαρά. Ελπίζω να συμφωνείς κι εσύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή