Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Τ' αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών

Αχνάρια και … νέο βιβλίο! Ποτέ δε φανταζόμουν, όταν άρχισα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο «Η νύφη φορούσε μαύρα», ότι θα γινόμουν… τρίτεκνη και, ίσως σε ακόμη ένα χρόνο… πολύτεκνη. Να όμως που κυκλοφορεί πια το τρίτο μου βιβλίο με τίτλο «Τ’ αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών». Υποψιάζομαι πως ανατροφοδοτείται η έμπνευση από την επιδοκιμασία των αναγνωστών, γι’ αυτό κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά για τα σχόλιά σας, το ενδιαφέρον που δείχνετε, τις καλόπιστες κριτικές σας.
Περίεργος τίτλος, μου είπαν κάποιοι. Ναι, είναι περίεργος, όπως είναι περίεργο και το γεγονός πως τούτη τη φορά εμπνεύστηκα πρώτα τον τίτλο και κατόπιν ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο. Καθοριστικός παράγοντας και για τα δυο – τίτλο και βιβλίο – υπήρξε μια κάπως παράδοξη θεωρία για την οποία μου μίλησε κάποιος φίλος, στον οποίο και αφιερώνω τα ‘Αχνάρια’. Μια θεωρία που θα συναντήσετε όσοι το διαβάσετε κατά την ανάγνωσή του και τότε ίσως καταλάβετε πώς επέλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο.
Οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου είναι δυο άντρες. Πατέρας και γιος, Θεμιστοκλής και Άλκης. Δυο άντρες, μια μοίρα κοινή, που η ζωή του ενός μοιάζει να συμπληρώνεται απ’ τη ζωή του άλλου. Γύρω αρκετές γυναικείες μορφές ( Αλκινόη, Ελένη, Ερατώ, Θάλεια) προκαλούν έρωτες, αγάπη, πόνο, θυσίες. Τα χρόνια στα οποία βαδίζουν δύσκολα, γεμάτα φτώχια, δυστυχία, φόβο, χωρίς να λείπουν και οι όμορφες ανθρώπινες στιγμές. Προσφυγικά Σαλονίκης, Τήνος, Αθήνα, μια επαρχιακή κωμόπολη, η Επίκληρος, τα μέρη που αφήνουν τ’ αχνάρια τους.
Η ιστορία αρχίζει μια βραδιά του 1926 στη Σαλονίκη και τελειώνει πάλι εκεί το 1975. Μια ολόκληρη ζωή κυλά στο μεταξύ, μια ζωή που για τους ήρωες και τις ηρωίδες αποδεικνύεται δύσκολη σε χρόνια σκληρά, καθώς η Ελλάδα παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Μια ζωή ξυπόλυτη…
Δε γράφω παραπάνω, γιατί μου αρέσει οι αναγνώστες ν’ ανακαλύπτουν σελίδα τη σελίδα τη ροή της ιστορίας. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καλή αντάμωση στις σελίδες του με όσους και όσες το κρατήσουν στα χέρια τους.

25 σχόλια:

  1. Κυρία θεοδωρίδου, κρατάω αυτή τη στιγμή στα χέρια μου το τρίτο σας πνευματικό "παιδί" και ανυπομονώ να το αρχίσω. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο, όπως και τα άλλα δυο βιβλία σας που τα βρήκα υπέροχα.
    Κική Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σόφη μου καλή επιτυχία στο νέο σου βιβλίο και όμορφο ταξίδι για τους αναγνώστες σου!!! Θα αναζητήσω το βιβλίο σου στο ελληνικό βιβλιοπωλείο για να μπω και εγώ στο "καράβι" σου...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κική, σ' ευχαριστώ για τις ευχές... Ελπίζω να σου αρέσει.

    Μαρίνα μου, σ' ευχαριστώ κι εσένα απ' τα βάθη της καρδιάς μου, που με εμπιστεύεσαι σαν... καπετάνισσα. Εύχομαι το ταξίδι σου, παρά τις... συναισθηματικές φουρτούνες που θα συναντήσεις, να αποδειχθεί ότι άξιζε τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημενη μου Σοφη....Στης 2 Μαρτιου πηγα Θεσσαλονικη με μοναδικο σκοπο ν'αγορασω το τριτο πολυποθητο βιβλιοσου που τοσο καιρο περιμενα.Να φανταστεις οτι δεν το ειχαν ακομη τοποθετηση στον'παγκο' τους! Χωρις καν να διαβασω την περιληψη(κατι που παντα κανω πριν αγορασω ενα βιβλιο)το πηρα και εφυγα χαρουμενη για το σπιτι.Δυο μερες ολες οι δουλιτσες μου ψιλοεμειναν πισω μια και ακολουθουσα με αγωνια τ'αχναρια των καινουριων μου φιλων και τα σκαμπανεβασματα της ζωης τους. Αξιζε η μεγαλη αναμονη,καλοταξιδο να'ναι ,να'σαι παντα καλα και οταν με το καλο το παρουσιασεις στη Πολη μας απο οπου ξεκιναει και το ταξιδι του,θα προσπαθησω να ξαναρθω.Μ'αγαπη Δεσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεσποινάκι μου αγαπημένο, χαίρομαι που τα ξαναλέμε, έστω και ηλεκτρονικά. Ελπίζω να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένειά σου.
      Σ' ευχαριστώ για την τόσο πληθωρική αγάπη και εμπιστοσύνη σου. Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία των "ξυπόλυτων" ηρώων μου... Η ζωή μας τελευταία μοιάζει να οδηγείται όλο και περισσότερο στ' αχνάρια της δικής τους...
      Θα σε ενημερώσω σε περίπτωση παρουσίασης και θα χαρώ να συναντηθούμε και πάλι.
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
  5. Το νέο σας μυθιστόρημα κυρία Θεοδωρίδου, το βρήκα απλά…υπέροχο. Με κέρδισε από τις πρώτες σελίδες και, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται με κινηματογραφική ταχύτητα, έρχονταν στιγμές που ένιωθα να με καθηλώνει και να μου κόβει την ανάσα. Δεν το διαβάζεις, το ρουφάς και ξεχνάς τη ζοφερή ατμόσφαιρα της εποχής μας. Καταπληκτική αφήγηση, άψογη δομή, άρτιοι χαρακτήρες, ανατροπές, δράση, έρωτας, χιούμορ, ευφυή λογοτεχνικά ευρήματα υπό το άρωμα της ελληνικής παράδοσης και μισού αιώνα ιστορίας, που προσεγγίζεται με φειδώ και χειρουργική ακρίβεια, συνθέτουν τελικά ένα έξοχο μυθιστόρημα που σπάνει καρδιές. Το ξαναδιάβασα, για να το χορτάσω, κι ομολογώ ότι μετά απ’ αυτό το βιβλίο προβληματίστηκα σε πολλά, αναθεώρησα απόψεις και νιώθω πιο ανθρώπινη, πιο σοφή. Σας ευχαριστώ!
    Μαρία Παρασκευαΐδου
    Φιλόλογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, εγώ σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου και για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε... Είναι μεγάλη ικανοποίηση για το δημιουργό να διαβάζει όσα πιο πάνω μου γράφεις. Και, φυσικά, όπως αναφέρω και στην ανάρτησή μου, οι απόψεις σας αποτελούν για μένα την καλύτερη έμπνευση.

      Διαγραφή
  6. Βιβλιοπωλείο Αλφαβητάρι-Δώρα19 Μαρτίου 2012 στις 2:16 π.μ.

    Αγαπητή μου Σόφι.Αν η Νύφη είναι βιβλίο μνήμης και το Πες μου αν με θυμάσαι είναι βιβλίο συναισθημάτων τότε να είσαι σίγουρη ότι τ΄αχνάρια είναι βιβλίο μνήμης και πολλών συναισθημάτων.Βαδίζοντας κανείς σε χνάρια μνήμης και συναισθημάτων βρίσκει δρόμους καταλυτικούς για να συνεχίσειτην πορεία που έχει χαράξει.Και ειναι ευτυχία να αφήνεις πίσω σου χνάρια,να τ'ακολουθούν και να βαδίζουν πάνω σ'αυτά.Εύχομαι οι αναγνώστες σου να ταξιδέψουν το ίδιο γλυκά και όμορφα όπως ταξίδεψα και εγώ μέσα από αχνάρια σου.Σε περιμένω στις 4 Μάρτη να ταξιδέψουμε στην Κρύα Βρύση με τον Αλκη , τον Θεμιστοκλή ,την Αλκινόη ,την Θαλεια .Με καπετάνισσα εσένα θα έχουμε το πιο όμορφο ταξίδι.Σε φιλώ Δώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου, σ' ευχαριστώ για το όμορφο σχόλιό σου. Έτσι είναι, όπως τα λες. Η "Νύφη" είναι βιβλίο μνήμης, Το "πες μου αν με θυμάσαι" βιβλίο συναισθημάτων και στα "αχνάρια" προσπάθησα να υπάρχουν έντονα και τα δυο...
      Περιμένω κι εγώ με ανυπομονησία την παρουσίαση στο βιβλιοπωλείο σου στις 4 Απρίλη και σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την πρόσκληση. Καλή αντάμωση

      Διαγραφή
  7. Μπράβο Σόφη! Τ'αχνάρια σου είναι ένα σημάδι για τα χρόνια που ζούμε. Και πάλι τα ίδια και χειρότερα. Επίκαιρο 100%. Ίσως έτσι θα έπρεπε να διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία μιας που κανείς δεν δείχνει να τη θυμάται.

    Ευχαριστούμε για το ταξίδι που μας πρόσφερες γεμάτο με αξίες που με το μικροσκόπιο ψάχνεις πλεον να τις βρεις στην Ελλάδα.

    Τέλος, φαίνεται πως εκτός απο εξαιρετική συγγραφέας είσαι και εξερετικός άνθρωπος.

    Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένε μου Σωσθένη, σ' ευχαριστώ για την ενθουσιώδη κριτική σου και προπαντός για όσα γράφεις σχετικά με την Ιστορία. Χαίρομαι που το βιβλίο μου προσφέρει έστω και κάποια ψήγματα στον τομέα της, αφού την αγαπώ κι εγώ πολύ και την αναζητώ στα αναγνώσματά μου. Να είσαι πάντα καλά κι ελπίζω να τα ξαναπούμε...

      Διαγραφή
  8. Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει ο άνθρωπος; Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει η αγάπη; Πόσο εύκολα ή δύσκολα μπορούν να μεταφερθούν αυτά στις σελίδες ενός βιβλίου;
    Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη μετά το τέλος της ανάγνωσης του τρίτου σας βιβλίου.
    "Τ' αχνάρια των ξυπόλητων ποδιών"... Πόσο κοντά μας και πόσο μακριά μας ταυτόχρονα είναι όσα με παθος περιγράφετε.
    Σε αναμονή της επόμενης ιστόρίας...
    Σε αναμονή το επόμενου βιβλίου σας...
    Με εκτίμηση
    Αντωνία Μπρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου, Αντωνία μου! Πολύ όμορφο το σχόλιό σου και σ' ευχαριστώ θερμά γι' αυτό. Πιστεύω κι εγώ ότι η εποχή στην οποία αναφέρεται το "Τ' αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών" είναι ταυτόχρονα μακριά και πάρα πολύ κοντά μας κι όχι μονάχα γιατί το παρελθόν μας μπορεί να καθορίζει το παρόν και το μέλλον, αλλά γιατί πολλές φορές ανακαλύπτουμε τα διαχρονικά μας σφάλματα κοιτάζοντας προς τα πίσω...
    Όσο για επόμενο βιβλίο... Όπως γράφω και στην αρχική μου ανάρτηση η αγάπη σας με τροφοδοτεί και με εμπνέει, οπότε... θα τα ξαναπούμε ελπίζω.
    Μέχρι τότε να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα τις μέρες του Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρία Σόφη,
    ομολογώ πως δεν διάβασα ακόμη το καινούριο σας βιβλίο και η αλήθεια είναι πως ντρέπομαι λιγάκι..!!! Από τα σχόλια των παραπάνω καθώς και την περιληψη νομίζω πως θα είναι ακόμα μία επιτυχία σας. Θα φροντίσω να το αγοράσω σύντομα, κι ελπίζω να έχω κι εγώ την ευκαιρία να ταξιδέψω για ακόμη μία φορά σε άγνωστα μέρη! Αν και έιμαι ακόμα μικρή (15 ετών) δείχνω ιδιαίτερο ζήλο καθώς το ονειρό μου είναι η συγγραφή. Έχω κάνει κάποιες υποτυπώδεις προσπάθειες να γράψω κι εγώ, αλλά δεν είχαν μεγάλη επιτυχία. Οι μόνοι μου αναγνώστες ήταν η οικογένεια μου όπως θα φαντάζεσθε. Όμως χάρη σε εσάς, ομολογώ, πως δεν χάνω τις ελπίδες μου..συνεχίζω να προσπαθώ με σκοπό να πραγματοποιήσω το ονειρό μου.
    Εύχομαι κάποια μέρα να γνώρισω την ίδια αποδοχή από τους αναγνώστες μου, όπως κι εσείς! (Ελπίζω να μην σας κούρασα)
    Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα αν είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω κι εγώ κάποτε μια παρουσίαση σας! Σας θαυμάζω ιδιαίτερα!

    Ζαχαρένια.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Ζαχαρένια, όχι μόνο δε με κούρασες με το μικρό σου γράμμα, αλλά μου έδωσες και μεγάλη χαρά. Θα σου αποκαλύψω τώρα ένα μυστικό: όταν ήμουν μικρή, στην ηλικία σου και μικρότερη ακόμη, ονειρευόμουν κι εγώ να γίνω συγγραφέας- είχα γράψει μάλιστα και κάποια διηγήματα, που δημοσιεύτηκαν στην εφημεριδούλα του σχολείου μου.
      Όλοι, όμως, μου έλεγαν πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο αυτό κι έτσι άφησα το όνειρό μου να βουλιάξει κάτω απ' την πίεση της πεζής πραγματικότητας, ώσπου ήρθε η μέρα που αποφάσισα να προσπαθήσω να το κάνω πράξη. Για μένα αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά εύκολο κι έτσι σε συμβουλεύω να μην παραιτηθείς από το όνειρό σου. Αν το έχεις μέσα σου και το θέλεις πολύ τότε θα βρεις τον τρόπο να το πραγματοποιήσεις. Μέχρι να έρθει αυτή η μέρα φρόντισε να συνεχίσεις να διαβάζεις λογοτεχνία - εμένα η λατρεία μου γι' αυτήν με οδήγησε και στη συγγραφή και γενικά η άποψή μου είναι πως πρέπει να διαβάζεις για να μπορείς να γράφεις. Εύχομαι, καλή μου, κάποια μέρα να απολαύσεις κι εσύ την αγάπη των αναγνωστών σου, όπως ακριβώς το ονειρεύεσαι.
      Σε φιλώ

      Διαγραφή
    2. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το πόση χαρά και δύναμη μου δώσατε!! Το να μιλάω μαζί σας φαντάζει όνειρο για μένα! Απ'ότι έμαθα κατάγεστε από τα μέρη μας..(Κάπου στην Αριδαία?) Θα ήθελα να σας ρωτήσω..υπάρχει περίπτωση μέσα στο καλοκαίρι να κανέτε παρουσίαση κάποιου βιβλίου σας..εδώ κοντά??
      Είμαι κι εγώ λάτρης της λογοτεχνίας..τα βιβλία για μένα είναι ΘΗΣΑΥΡΌΣ! Σας ευχάριστω πολύ για την ανταπόκριση!

      Ζαχαρένια.Ρ.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που σε έκανα ν' αναθαρρήσεις, Ζαχαρένια μου! Ναι, είμαι από Αλμωπία... Ίσως θα μπορούσαμε να βρεθούμε να τα πούμε κι από κοντά, θα ήταν χαρά μου. Παρουσίαση έκανα πρόσφατα στο "Τ' αχνάρια των ξυπόλυτων ποδιών" στην Κρύα Βρύση και η επόμενη θα είναι 13 Ιουνίου στην Φλώρινα, εκτός κι αν προκύψει κάτι έκτακτο. Θα κάνω, όπως και να έχει ανάρτηση στο blog μου.

      Διαγραφή
    4. Νομίζετε στ'αλήθεια πως θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε??? Αυτο είναι πραγματικά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΟ!! Μου δίνετε μεγάλη χαρά!!! Λυπάμαι πολύ που έχασα την παρουσίαση σας στην Κρύα Βρύση..Αλλά ελπίζω να έρθω στην Φλώρινα..Θα χαιρόμουν πολύ!!!

      Ζαχαρένια.Ρ.

      Διαγραφή
    5. Θα σε περιμένω, λοιπόν, Ζαχαρένια μου, στη Φλώρινα. Αν όχι, θα επικοινωνήσουμε να βρούμε τρόπο να τα πούμε από κοντά.

      Διαγραφή
  11. κυρία Θεοδωρίδου ονομάζομαι Κωνσταντίνα και είμαι η κόρη της δασκάλας από το δημοτικό Παγώνας Γεωργιοπούλου. Η μαμά μου θα ήθελε πάρα πολύ να μιλήσει μαζί σας, συγκινήθηκε όταν είδε τα βιβλία σας. Αν θέλετε στείλτε στο e mail μου: tzanetou1971@yahoo.gr το τηλέφωνο σας και την διεύθυνση σας να επικοινωνήσει μαζί σας. Θα χαρεί πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας,
    Εχω διαβάσει το " πες μου αν με θυμάσαι " και με άγγιξε πολύ.Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιο e-mail σας να
    επικοινωνήσω μαζί σας προσωπικά ?
    Σας ευχαριστώ
    Ειρήνη Προβελεγγίου
    renouska@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δημητροπουλου ελενη25 Σεπτεμβρίου 2013 στις 9:41 π.μ.

    κα Θεοδωριδου,
    μαγεμενη απο τα βιβλια σας...μακραν τα καλυτερα που εχω διαβασει τα τελευταια χρονια...μολις τελειωσα "τα αχναρια..."επιτελους ανδρες ηρωες...
    σας ευχαριστω για τα πολυτιμα δωρα που μου κανατε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου, Ελένη! Χαίρομαι που σου άρεσαν τα "Αχνάρια" μου και σ' ευχαριστώ θερμά που έκανες τον κόπο να μου γράψεις την άποψή σου, αλλά και γιατί αγάπησες τους άντρες ήρωές μου. Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό που μου έμεινε μόλις τελείωσα το βιβλίο σας είναι το πόση δύναμη μπορεί να κρύβει μέσα του ένας άνθρωπος, το πόσα μπορεί να αντέξει και το πόσα μπορεί να κάνει ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό. Η ιστορία αυτή μου θύμισε έντονα όλα αυτά που μου έλεγαν οι παππούδες μου για τα δύσκολα εκείνα χρόνια, όταν δεν μπορούσαν να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που τους καταδυνάστευαν και κρατούσαν εξουσία στα χέρια τους, με φόβο όχι τι θα πάθουν αυτοί αλλά τα παιδιά τους. Είναι όμορφη και παντοδύναμη η αγάπη και σε όλες τις μορφές της που παρουσιάσατε στο βιβλίο, γονική-φιλική-ερωτική κτλ. Συγχαρητήρια για ακόμη μία φορά.
    Ιωάννα Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να είσαι καλά, Ιωάννα μου! Προσωπικά έχω τη γνώμη ότι τα "αχνάρια" είναι ιδιαίτερο βιβλίο κι ότι αρέσει στους "δύσκολους" αναγνώστες. Σ' ευχαριστώ που συγκαταλέγεσαι ανάμεσα σ' αυτούς τους τελευταίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή