Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Mια όμορφη βραδιά
Παρασκευή βράδυ, 8 η ώρα, στον όγδοο όροφο ενός κτιρίου στο κέντρο της αγαπημένης μου Θεσσαλονίκης, είχα την πρώτη μου επαφή με Λέσχη Αναγνωστών, αυτόν της ΑΤΕ Θεσσαλονίκης. Ύστερα από πρόσκλησή τους πήγα κι εγώ στη συζήτηση που είχαν προγραμματίσει μετά την ανάγνωση της ‘Νύφης’ μου.
Με υποδέχτηκαν όλες με ζεστασιά κι αγάπη και με συγκίνησαν. Εκείνο όμως που με άγγιξε περισσότερο ήταν η κουβέντα που έγινε επάνω στο βιβλίο. Μια κουβέντα που μου φανέρωσε πόσο το αγάπησαν και πόσο ζωντανούς αισθάνθηκαν τους ήρωες. Άκουσα τις απόψεις και τις σκέψεις τους, τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν και συζητήσαμε για τους ανθρώπους της εποχής εκείνης, τις κοινωνικές συνθήκες, τη θέση της γυναίκας μέσα σ’ αυτήν την κοινωνία η οποία – ευτυχώς – διαφέρει τόσο πολύ από τη σημερινή.
Ένας μονάχα άντρας υπήρχε στην παρέα μας, ο κ. Γιώργος, Πρόεδρος της Λέσχης της ΟΤΟΕ, ο οποίος μας φανέρωσε την αντρική ματιά ανάγνωσης του βιβλίου και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Όπως ευχαριστώ τις υπέροχες κυρίες Μαρία Μυλωνά και Ελένη Μόκου, εκλεγμένα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου της Αγροτικής, για την πρόσκληση, τη φίλη μου τη Μίτση, που έκανε την αρχική πρόταση επιλογής της ‘Νύφης’ για ανάγνωση και συζήτηση, αλλά και όλες τις κοπέλες που με έκαναν να αισθανθώ τόσο άνετα ανάμεσά τους σ’ αυτήν την πρώτη μου εμπειρία με λέσχη αναγνωστών και να αντιληφθώ πως η ομορφιά της συγγραφής ενός βιβλίου δεν τελειώνει, όταν γράφεται το τέλος.
Αντίθετα, τότε φαίνεται πως αρχίζει ένας καινούργιος κύκλος συλλογής όμορφων στιγμών.

6 σχόλια:

 1. Όμορφες στιγμές!!!! να βλέπεις τους ήρωές σου να αποκτούν υπόσταση, διαφορετική για τον καθένα....αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία....είναι ότι αυτό που κάποτε εσύ φαντάστηκες έγινε αποδεκτό με πολύ απλό τρόπο....σαν να ήταν αληθινό, σαν να έγινε στην πραγματικότητα!!
  Εύχομαι να ΄χεις πολλές τέτοιες στιγμές!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σ' ευχαριστώ, αγαπημένη μου φίλη. Πράγματι ήταν πολύ συγκινητικό να διαπιστώνω πως οι ήρωές μου απέκτησαν υπόσταση όχι μονάχα στη δική μου σκέψη αλλά και στη σκέψη άλλων ανθρώπων. Πραγματικά μαγευτικό συναίσθημα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έφτασε η ώρα να διαβάσω και εγώ το πανέμορφο βιβλίο σου! Η ιστορία υπέροχη!Εντυπωσιακή η αντιφαση του όμορφου, γαλήνιου περιβαλλοντος με τη θυελώδη και αδικη ζωή της "νύφης". Πολλές φορές αναρωτήθηκα για τη ζωή τότε, πόσο δυσκολη ήταν, ακόμα και για πράγματα απλά που σήμερα τα θεωρούμε δεδομένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γεια σου, Μαρινάκι! Συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά υπήρχε πρόβλημα στον υπολογιστή μου. Σε ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου για τα καλά σου λόγια. Πράγματι, η ζωή ήταν τόσο δύσκολη τότε που η ομορφιά υπήρχε στα πιο απλά πράγματα, στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Σήμερα, δυστυχώς, μοιάζουμε με παιδιά που δεν μπορούν να χαρούν κανένα παιχνίδι τους, επειδή έχουν κορεστεί από την ευκολία απόκτησης και την πληθώρα τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ξέχασα να σου αναφέρω ότι έκανα ανάρτηση στο blog μου για το βιβλίο σου και οι ξένες φίλες μου ενδιαφέρθηκαν για το αν υπάρχει έκδοση στα αγγλικά. Δεν ήξερα να απαντήσω γι'αυτό έβαλα link το site σου πάνω στο όνομά σου.
  Φιλιά
  Μαρίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γεια σου Μαρίνα μου.
  Δυστυχώς δεν υπάρχει αγγλική έκδοση. Απ' τα λίγα που γνωρίζω κι εγώ, για να υπάρξει τέτοια πρέπει να ενδιαφερθεί για το βιβλίο κάποιος ξένος εκδοτικός οίκος -αγγλόφωνης χώρας, φυσικά- και να προχωρήσει στην έκδοσή του εκεί.
  Σ' ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον σου.
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή