Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Η Αγαπητικιά


Λίγο ετεροχρονισμένα τούτη τη χρονιά, συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου, θα βρίσκεται κοντά σας, αγαπημένοι μου αναγνώστες και φίλοι, η Αγαπητικιά, το νέο μου μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο που έχει ως φόντο μια πολύ δύσκολη περίοδο του εικοστού αιώνα, αυτήν του Εθνικού Διχασμού και όσα ακολουθούν ως συνέπειές του.
Κεντρική ηρωίδα είναι η Ρόσα, μια νεαρή Αθηναία, η οικογένεια της οποίας ανήκει στην αθηναϊκή ελίτ των αρχών του 20ού αιώνα.
“…Βλέπεις, όταν σ’ έχουν εξαπατήσει, σ’ έχουν πληγώσει, σ’ έχουν αιχμαλωτίσει, τότε κι εσύ πληγώνεις με τη σειρά σου τους αθώους, διεκδικώντας τα οφειλόμενα. Κι εγώ αυτό και μόνο έκανα: διεκδίκησα τα οφειλόμενα, τολμώντας όσα σήμερα θεωρούνται αυτονόητα, μα ήταν αδιανόητα στην εποχή μου για μια γυναίκα. (….) Είναι σαν πόλεμος η διεκδίκηση, η ρήξη με τα κατεστημένα, κι οι πόλεμοι έχουν πάντα τα θύματά τους. Αν κάτι έμαθα καλά σ’ αυτά τα σχεδόν ενενήντα χρόνια ζωής, είναι αυτό, αφού οι πόλεμοι διαγούμισαν στην κυριολεξία τη ζωή μου…” αναφέρει η Ρόσα σε μια επιστολή που γράφει στο γέρμα της ζωής της.
Και διαγούμισαν όντως οι πόλεμοι τη ζωή της, γιατί είχε την ευλογία ή την κατάρα να ανήκει στη στόφα των ανθρώπων που δε διστάζουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να θυσιάσουν για όσα ονειρεύτηκαν τα όποια προνόμιά τους, ενώ θα μπορούσαν να απολαύσουν μια όμορφη ζωή. Γιατί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα της εποχής της, καθώς βρισκόμαστε στα σκληρά χρόνια του Εθνικού Διχασμού, του Μεγάλου Πολέμου και, αργότερα, της Μικρασιατικής Καταστροφής, εκείνη, η Αγαπητικιά όπως θα την αποκαλέσουν κάποια στιγμή οι συμπολίτες της ειρωνικά μέσα στη δίνη των γεγονότων, θα μπορούσε να έχει όντως μια εύκολη και πλούσια ζωή. Ωστόσο, η Ρόσα, ανυπότακτη και πεισματάρα από γεννησιμιού της, θα αρνηθεί να πορευτεί σε δρόμους αναμενόμενους, δρόμους που χάραξαν άλλοι για κείνη, όπως είναι η μοίρα των γυναικών της εποχής της. Θα προτιμήσει να ακολουθήσει τα μονοπάτια που επέλεξε η ίδια, συχνά επικίνδυνα και ανηφορικά, επισύροντας τον χλευασμό και την οργή των συμπολιτών και των οικείων της με τις επιλογές της. Τίποτε όμως και κανένας δε θα σταθεί ικανό να τη μεταπείσει.
Καταλύτης για τα παραπάνω θα είναι ο έρωτάς της για τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της Ιατρικής που κατάγεται απ’ τις νεοαπελευθερωθείσες στους Βαλκανικούς Πολέμους περιοχές της Μακεδονίας, έναν Τουρκομερίτη κατά πολλούς Παλιοελλαδίτες.
Η Ρόσα, ο Χάρης κι οι υπόλοιποι ήρωές μου θα βιώσουν τα γεγονότα της εποχής εκείνης, συχνά αιματηρά, και θα υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους αλλά και τις συνέπειες των ιστορικών γεγονότων. Θα περιπλανηθούν στην Αθήνα του Εθνικού Διχασμού, στη Θεσσαλονίκη του Μεγάλου Πολέμου αλλά και στα μέρη μου, στην Αλμωπία και τα γύρω βουνά, όπου δόθηκαν καθοριστικές για την έκβασή του μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια και σ’ αυτό μου το βιβλίο βρήκα την ευκαιρία να ταξιδέψω στα πάτρια εδάφη μου σε μια δύσκολη και άγνωστη σε γενικές γραμμές εποχή, ενώ για μια ακόμη φορά αληθινά περιστατικά ήρθαν να δώσουν τροφή στη φαντασία μου και να εμπλουτίσουν την ιστορία μου στη διάρκεια της συγγραφής.
Ελπίζω, φίλοι μου, ότι θα επιλέξετε να συντροφέψετε τους ήρωές μου σ’ αυτό τους το ταξίδι και να ζήσετε μαζί τους τις δυσκολίες της περιόδου εκείνης, αμφισβητώντας πολλές φορές τις επιλογές τους, συμπάσχοντας με τα παθήματα και τις αγωνίες τους, αναγνωρίζοντας τη δύναμη του έρωτα αλλά και τις συνέπειες της ολέθριας διχόνοιας. Και ελπίζω, ολοκληρώνοντάς το, να αποδειχθεί ένα ταξίδι που άξιζε τον κόπο.
Σόφη Θεοδωρίδου

17 σχόλια:

  1. Κυρία Σόφη,καλημέρα,ήθελα να σας στείλω προσωπικό μήνυμα,αλλά δυστυχώς δε νομίζω να γίνεται.Διαβάζω το βιβλίο σας Η αμαρτία της ομορφιάς.Καταρχήν τα συγχαρητήρια μου γιατί νομίζω πως θιξατε ενα θέμα το οποίο οι άνθρωποι ακομα και σήμερα δεν ομολογουν ούτε στον ιδιο τους τον εαυτό:την αναπάντεχη ζηλια απέναντι σε όμορφους ανθρώπους.Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτή την ιστορία τη στηριξατε σε αληθινά γεγονότα,γιατί κατι τέτοιο διαισθάνομαι κι επίσης παρατηρω οτι η Ευγενία,η ηρωιδα σας μοιαζει καταπληκτικά στα νεότερα σας χρόνια...θα ήταν αδιακρισία να ρωτήσω αν είναι δικη σας η ιστορία;Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση και εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε να μας παραθετετε τετοια βιβλία -διδαγματα-στολίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Άννα μου! Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Έχεις δίκιο για την "Αμαρτία". Βασίζεται όντως σε αληθινή ιστορία. Όχι οικογενειακή, αλλά πολύ δικών μου ανθρώπων, οι οποίοι και μου την εμπιστεύθηκαν και μου επέτρεψαν να τη χρησιμοποιήσω ως έμπνευση, αν το ήθελα, όπως και έγινε. Το βιβλίο δεν παύει να είναι μυθιστόρημα, επομένως, με τα πολύ βασικά του στοιχεία βασισμένα στην ίδια τη ζωή. Μεταξύ αυτών και η ζήλια που πολλοί αισθάνονται απέναντι στους αληθινά όμορφους ανθρώπους. Σ' ευχαριστώ και για το σχόλιό σου ότι μου μοιάζει η κοπέλα στο εξώφυλλο, αν και δε συμφωνώ. :)
    Χάρηκα πολύ για την επικοινωνία. Ελπίζω να υπάρξουν και επόμενες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας! Περιμένουμε με ανυπομονησία το καινούργιο σας βιβλίο και φυσικά την παρουσίασή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου, Στέλλα μου! Η παρουσίαση θα γίνει στο βιβλιοπωλείο Ιανός στις 18 Μαΐου. Λεπτομέρειες θα αναρτήσω τις επόμενες ημέρες. Σας περιμένω κι εσένα και τη γλυκιά κορούλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυρία Θεοδωρίδου καλημέρα σας και καλή σας εβδομάδα!ψάχνω έναν τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας...ονομάζομαι Νικόλαος Πιτσιόρλας κι είμαι ο υπεύθυνος βιβλιοθηκονόμος της δημοτικής βιβλιοθήκης Πολυγύρου Χαλκιδικής και φίλος της Ελευθερίας Χατζοπούλου που είχαμε προσφάτως την παρουσίαση της με αφορμή το βιβλίο της "Οι δρόμοι της βρόχης"...θέλω να σας κάνω μια πρόταση--πρόσκληση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας, κύριε Πιτσιόρλα! Μου μίλησε η Ελευθερία για εσάς και περίμενα να επικοινωνήσετε μαζί μου. Αν θέλετε, μπορείτε να μου γράψετε εδώ το e-mail σας, ώστε να μιλήσουμε πιο προσωπικά. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας...το email μου είναι το εξής...vivlio@polygyros.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρία θεοδωριδου καλημέρα σας! Θερμά συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βιβλίο!! Μας χαρίσατε πάλι ένα υπέροχο ταξίδι... Ελπίζω, όταν με το καλό θα κάνετε την παρουσίαση στην Αθήνα να μπορέσω να σας συγχαρώ και από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυρία θεοδωριδου,
    Θερμά συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βιβλίο!!! Και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι που μου χαρίσατε
    Ελπίζω να καταφέρω να σας συγχαρώ και από κοντά όταν με το καλό κάνετε παρουσίαση στην Αθήνα .. Αθανασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κυρία θεοδωριδου,
    Θερμά συγχαρητήρια για το καινούργιο σας βιβλίο!!! Και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι που μου χαρίσατε
    Ελπίζω να καταφέρω να σας συγχαρώ και από κοντά όταν με το καλό κάνετε παρουσίαση στην Αθήνα .. Αθανασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα κυρια Θεωδοριδου! Δεν ξέρω αν δείτε το σχόλιο μου εν τέλει, αλλά ήθελα να σας στείλω αυτό το μήνυμα κατα κάποιον τροπο. Θέλω να σας δώσω, κατ'αρχας, συγχαρητήρια για το συγγραφικό σας έργο. Μόλις τελειωσα να διαβάζω την Αγαπητικιά, η οποία με μάγεψε. Θα ήθελα τόσο πολύ κάποια στιγμή να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη, με την κατάλληλη σκηνοθεσία, η οποία θα αναδείξει κατάλληλα το βιβλιο σας, με σεναριο που παραμένει όσο το δυνατόν πιστά στο έργο σας. Εχουν περάσει λίγοι μονο μηνες απ την πρωτη του εκδοση, οποτε θα σας ευχηθώ ο,τι καλυτερο και καλοταξιδο! Μακαρι να εισπράξει την αναγνώριση που του αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικά βιβλία τα έργα σας,λατρευω το λογοτεχνικό είδος που υπηρετείτε,παντα εκτιμάται ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστι, πόσο μάλλον όταν ισχύει για όλα σας τα έργα.λαμβανοντας υποψιν τον κόπο που απαιτείται για την αποπεράτωση τους τα σεβη μου ειναι διπλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα σας κυρία Θεοδωρίδου, λατρεύω τα βιβλία σας, τα έχω διαβάσει όλα. Ήθελα να σας ρωτήσω, πότε κυκλοφορεί Ο Γερμανός Γιατρός? Μπήκα πριν λίγο, στο σάιτ των εκδόσεων Ψυχογιός, είδα μόνο το εξώφυλλο, δεν πωλείται ακόμα. Υπάρχει κάποιο νέο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λυπάμαι που δεν κατάφερα να απαντήσω σε όλους σας λόγω του προβλήματος που υπήρξε στο site και το οποίο πήρα είδηση μόλις πριν λίγες μέρες. Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας μέσα από την καρδιά μου κι ελπίζω να επικοινωνήσετε και πάλι κάποια στιγμή μαζί μου, ελπίζω δίχως προβλήματα τούτη τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε σχέση με το βιβλίο μου ο Γερμανός γιατρός, για το οποίο με ρωτάς αγαπητή julia, έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο βδομάδες, υποθέτω όμως ότι θα το γνωρίζεις ήδη. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ψες το βραδυ τελειωσα την αγαπητικια σας , ωφειλω να σας δωσω συγχαρητηρια για την υπεροχη ιστορια σας και το ποσα πολλα εμαθα για τα γεγονοτα της εποχης που διαδραματιζεται το βιβλιο
    σας περασα πολυ ωραιες στιγμες μαζί του ,ειχα διαβασει στο παρελθον και το κοριτσι απο την σαψουντα το οποιο μου αρεσε επισης πολυ, ευχομαι να ειστε καλα και να συνεχισετε να γραφετε το ιδιο ομορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να είσαι κι εσύ καλά, Μαρία μου! Σ' ευχαριστώ που επικοινώνησες μαζί μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή