Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ

 «Να γίνεις Έλληνας μπορείς και  χωρίς δάσκαλο, και με τον νου μπορείς, και με την καρδιά μπορείς», γράφει κάπου ο Μενέλαος Λουντέμης. Παραφράζοντας τη ρήση του θα έλεγα «Να γίνεις Καππαδόκης μπορείς και χωρίς δάσκαλο, και με τον νου μπορείς και με την καρδιά μπορείς», μια και προσωπικά δεν είμαι Καππαδόκισσα αλλά ποντιακής καταγωγής. Ωστόσο, μπήκα μικρή, πριν κλείσω καν τα δεκαοχτώ μου χρόνια, ως νύφη σε μια οικογένεια με καταγωγή απ’ την Καππαδοκία κι έτσι έμαθα με την καρδιά να αγαπώ τους ανθρώπους που προέρχονται απ’ τη μακρινή αυτή περιοχή,  μια απ’ τις προαιώνιες εστίες του Ελληνισμού που χάθηκαν μετά την Καταστροφή.
Μέσα απ’ αυτή μου τη συμβίωση ήρθα σε επαφή με Καππαδόκες πρώτης και δεύτερης γενιάς,  τα ήθη και τα έθιμά τους κι άκουσα ιστορίες συγκλονιστικές. Ίσως λοιπόν ήταν αναπότρεπτο να φτάσει η στιγμή που θα έσκυβα πάνω απ’ την ιδιαίτερη ιστορία της Καππαδοκίας, να «μπω» στα φτωχικά σπίτια από «νταμ» αλλά και στα πλούσια των τσορμπατζήδων, να γνωρίσω τον τρόπο ζωής τους στην παλιά πατρίδα τους και μέσα απ’ τη ζωή των ηρώων  μου να τη γνωρίσουν κι οι αναγνώστες μου.
1902 ξεκινάει η ιστορία σ’ έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται πλάι σε κάποιον παραπόταμο του Άλυ, όπως είναι το όνομα του μεγαλύτερου ποταμού της Καππαδοκίας στα ελληνικά και σημαίνει αρμυροπόταμος. Οι Τούρκοι από την άλλη τον ονομάζουν Κιζίλ Ιρμάκ, που σημαίνει Κόκκινος ποταμός.  Ταιριαστά και τα δύο ονόματα, αφού ο ποταμός έχει γεύση αρμυρή και χρώμα κόκκινο, καθώς πηγάζει από έδαφος με κόκκινο χρώμα με αποθέματα ορυκτού αλατιού.
Πλάι στα νερά αυτού του παραπόταμου, λοιπόν, κυλά η ζωή Ρωμιών και Τούρκων στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια συμβίωση αρμονική, τουλάχιστον όποτε το επιτρέπουν οι πόλεμοι κι οι αποφάσεις του ντοβλετιού. Εκεί γεννιέται η ξανθιά κι ασθενική Νιόβη, ένα κορίτσι διαφορετικό απ’ τους μελαχρινούς ανθρώπους του τόπου της, έχοντας πάνω της τη σφραγίδα του θανάτου, γι’ αυτό και της επιτρέπουν ελευθερίες ανάρμοστες για ένα θηλυκό στην αυστηρή πατριαρχική τους κοινωνία. Εκεί γεννιέται κι η παιδική αγάπη της για τον ατίθασο Φιλίπ, που μεγαλώνει θρεμμένος με το όνειρο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά και της Κόκκινης Μηλιάς. Μαζί μ’ αυτούς ο καϊκτσής Δημητρός, που τολμά να κοντράρει τη μοίρα και το πληρώνει ακριβά, η ρεαλίστρια Φεβρωνία, η πολίτισσα Ερασμία που αγαπά το κορίτσι σαν δικό της, τσορμπατζήδες καρμίρηδες αλλά και πονόψυχοι κι ανοιχτοχέρηδες, ο  μορφωμένος και έντιμος Αζέτ πασάς που είχε την ατυχία να ερωτευθεί Ρωμιά, η Θέκλα κι ο Εμμόν, η Σουλτάνα που η ζήλεια της θολώνει συχνά τη λογική και άλλοι πολλοί θα υφάνουν το γαϊτανάκι της ιστορίας μας, που πατά πάνω σε ιστορία πραγματική. Πόλεμοι και καταστροφές, αλλά κι απλές χαρές, αγάπες κι αρραβωνιάσματα, χοροί και γλέντια, τα οποία συνεχίζονται και μετά την Ανταλλαγή και την προσφυγιά στη νέα πατρίδα, όπου η ζωή καραδοκεί για να δοκιμάσει για άλλη μια φορά τις ανθρώπινες αντοχές.
Ως συνήθως, δε θα σας αποκαλύψω περισσότερα, αγαπημένοι μου αναγνώστες. Θα σας αφήσω να ανακαλύψετε διαβάζοντάς το τις παγίδες που στήνει στους ανθρώπους η μοίρα ή κι η ζωή-διαλέγετε- , ιδίως όταν αυτές συνεπικουρούνται κι απ’ την Ιστορία.
Καλή αντάμωση στις σελίδες του αρχές του Μάρτη!


29 σχόλια:

  1. Σόφη μου, τι δυνατό το θέμα του βιβλίου σου! Πραγματικά είναι οι ιστορίες που χαράζουν την ψυχή μας.Το ιστορικό πλαίσιο όπου εξελίσσονται με τις όμορφες στιγμές στις χαμένες πατρίδες και ο ανείπωτος πόνος της προσφυγιάς, είναι τα στοιχεία που αφυπνίζουν. Ο σεβασμός που προσεγγίζεις κάθε φορά το θέμα είναι αυτό που αγγίζει την ψυχή μου.
    Ανυπομονώ να σε συναντήσω πάλι μέσα από τις ιστορίες των ηρώων σου. ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!!! angela t.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ, Άντζελά μου, για τα καλά σου λόγια και τις ευχές! Εύχομαι να βρεις το ταξίδι όμορφο. Απ' τη μεριά μου θα αναμένω με ενδιαφέρον τις εντυπώσεις σου. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοτάξιδο! Ανυπομονώ να το διαβάσω, σήμερα έκανα την παραγγελία. Οι εντυπώσεις από κοντά, όταν θα έρθετε για παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να είσαι καλά, Στέλλα μου! Στις 15/3, στο καφέ του βασιλικού θεάτρου και ώρα 19:30, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση. Η δεύτερη θα είναι στον Εύοσμο. Θα αναρτήσω τα σχετικά τις επόμενες μέρες. Ελπίζω να καταφέρεις να έρθεις σε μια απ' τις δυο και να μου πεις από κοντά τις εντυπώσεις σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητη Σοφη, στελνω ενα μεγαλο ευχαριστω για το νεο βιβλιο σου, το οποιο περιμεναμε με ανυπομονησια. Τωρα πηγαινω να το αγορασω.
    Μηπως μπορεις να με ενημερωσεις , ποτε θα γινει παρουσιαση στην Αθηνα ?
    Με συγχωρεις για τον ενικο, αλλα σε νιωθω πολυ οικειο προσωπο εχοντας διαβασει ολα τα βιβλια σου. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ για το ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ. Με εκτιμηση Σιναπης Ακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ σ' ευχαριστώ, Άκη, για τα καλά σου λόγια αλλά και τον ενικό. Στην Αθήνα θα βρίσκομαι -καλώς εχόντων των πραγμάτων πάντα- 5 και 6 Απριλίου για δύο παρουσιάσεις. Θα αναρτήσω τις σχετικές πληροφορίες στο blog, όταν θα πλησιάζουν οι μέρες. Θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κυρία θεοδωρίδου μου, σας ξαναγράφω...

    Μου έστειλε ο εκδοτικός οίκος το Πορφυρό Ποτάμι στις 3 Μαρτίου και το τελείωσα σε δύο νύχτες...Αδύνατο να σταματήσω το διάβασμα. Μας ταξιδέψατε ξανά...σε τόσο όμορφα αλλά και πονεμένα μονοπάτια...Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ...που γεμίζετε τις καρδιές μας...και κρατάτε τις μνήμες του ελληνισμού ζωντανές. Είστε καταπληκτική..Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο βιβλίο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι που το έκανες, Τζούλια μου. Είσαι η πρώτη που μου εκφράζει την άποψή της για το "Πορφυρό ποτάμι", οπότε σ' ευχαριστώ διπλά. Και για την επικοινωνία και για το όμορφο σχόλιο. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.youtube.com/watch?v=tF4NGUVwJi8&t=52s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου διαβάζει το "Πορφυρό Ποτάμι" (Public Kατερίνης 30-3-2017)
    https://www.youtube.com/watch?v=tF4NGUVwJi8&t=34s

    Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση

    Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου διαβάζει αποσπάσματα από το πρόσφατο best seller βιβλίο της "Πορφυρό Ποτάμι", των εκδόσεων Ψυχογιός, στην παρουσίασή του στα Public Kατερίνης, μετά από τη συνομιλία με τη Μαρία Τσιώνη.

    Η ζωή των τελευταίων Ελλήνων σε μια μικρή γωνιά της Καππαδοκίας και παράλληλα η ιστορία μιας ακατάλυτης μα αδιέξοδης αγάπης στη σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής και της Ανταλλαγής των πληθυσμών.
    Σε εικόνα και ήχο επαγγελματικής ποιότητας.
    Επικοινωνία:liviostitos@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ πολύ που ήσασταν εκεί, ευχαριστώ πολύ για όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. https://www.youtube.com/watch?v=0Y8WmmDjoa8

    Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου "κολυμπάει" στο Πορφυρό Ποτάμι" της! (Public Kατερίνης, 30-3-2017)

    Του δημοσιογράφου Νίκου Κολίτση
    Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου «κολυμπάει» στο τελευταίο λογοτεχνικό best seller της, «Πορφυρό Ποτάμι», (εκδόσεις Ψυχογιός), με τη βοήθεια της Μαρίας Τσιώνη, στην παρουσίασή του στο αναγνωστικό κοινό, στα Public Kατερίνης (30-3-2017).
    Η συγγραφέας σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του έργου της, διαλέγει την πιο χαρακτηριστική και αγαπημένη της «σκηνή», αναλύει την «κοσμοθεωρία» της, καταγράφει τη διαδικασία της συγγραφής, με αναδρομή στο παρελθόν -ξετρυπώνοντας και πλάθοντας πολυπρόσωπες ιστορίες, με ανατροπές, χωρίς σχεδιαγράμματα- εκφράζει συναισθήματα, πριν και μετά τη συγγραφή του, λατρεύει τη λογοτεχνία… από την πρώτη Δημοτικού, επισημαίνει το ρόλο του συγγραφέα στην κοινωνία και την αμφίδρομη σχέση με τον αναγνώστη και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές ενός βιβλίου που αποτελεί σταθμό στο ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα.
    Σε εικόνα και ήχο επαγγελματικής ποιότητας.
    Επικοινωνία:liviostitos@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειαζονται προσκλησεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειάζονται προσκλήσεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειάζονται προσκλήσεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειαζονται προσκλησεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειαζονται προσκλησεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειάζονται προσκλήσεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Θερμα συγχαρητηρια κ.θεοδωριδου!
    Χρειάζονται προσκλήσεις για τις παρουσιάσεις της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σ' ευχαριστώ, Αθανασία μου! Όχι, φυσικά και δε χρειάζονται προσκλήσεις. Ελπίζω να σε δω εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποσο λυπαμαι που δεν καταφερα να ερθω να σας γνωρισω και να σας ευχαριστησω για τα υπεροχα ταξιδια που μου εχετε χαρισει με το τελευταιο καλυτερο απ'ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να είσαι καλά,Αθανασία μου. Σ' ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την αγάπη σου. Ελπίζω να καταφέρουμε να γνωριστούμε από κοντά κάποια άλλη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μόλις το τελείωσα και ήταν υπέροχο όπως όλα. Ευχαριστούμε Σόφη που μας ταξιδεύεις στα βιώματα των προγόνων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΣΟΦΗ,ΣΟΥ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ-ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ,ΣΕ ΝΟΙΩΘΩ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ-ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΕΛΕΙ ΣΕΙ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!
    ΣΟΥ ΕΎΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΓΕΡΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ,ΥΦΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ!ΣΕ ΦΙΛΩ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ, Αθανασία μου. Σ' ευχαριστώ για τον ενικό, είναι όμορφο να με νιώθετε δικό σας άνθρωπο, όπως σ' ευχαριστώ πολύ και για τις όμορφες ευχές. Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ελένη Βακουφτσή25 Μαΐου 2017 στις 4:46 π.μ.

    Αγαπητή κύρια Θεοδωρίδου,

    Το Πορφυρό Ποτάμι είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που συνδυάζει αριστοτεχνικά την ιστορία με τη λογοτεχνία.
    Μαγεύτηκα από την ποιότητα της γραφής σας καθώς και με την ενδελεχή ιστορική έρευνα που έχετε εκπονήσει.
    Είμαι ιστορικός και ασχολούμαι με το θέμα της ενσωμάτωσης των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, εχω αφιερώσει ώρες μελετώντας αρχεία για τον ξεριζωμό του 1922.
    Ειλικρινά συγχαρητήρια για τον συνδυασμό λογοτεχνίας και αντικειμενικής ιστορίας.

    Εύχομαι να σας γνωρίσω από κοντά,
    Έλενα Βακουφτσή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια, κυρία Βακουφτσή. Είναι ιδιαίτερα τιμητικά για μένα, καθώς προέρχονται από μια επιστήμονα που έχει ασχοληθεί κι έχει μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα. Θα είναι χαρά μου να γνωριστούμε κάποια στιγμή κι από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή