Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΙΚΑΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Τον ΙΚΑΝΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗ το εμπνεύστηκα από ένα βιβλίο που μου δώρισε ο μεγάλος μου γιος κάποια Πρωτοχρονιά. Όπως είπε, μου το έφερε για να με ωθήσει να γράψω κάτι διαφορετικό. Δε θα σας αποκαλύψω ποιο ήταν αυτό το βιβλίο, γιατί θα είναι σαν να προδίδω τα μυστικά του νέου μου βιβλίου.

Ο κεντρικός μου ήρωας είναι ο νεαρός Ελληνοαμερικάνος Ίων Γουίλσον, ο οποίος καταφθάνει σε μια παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη τον Νοέμβριο του ’70, όταν η Χούντα βρίσκεται στο απώγειό της, κι ανακαλύπτει σύντομα βαθιά κρυμμένα μυστικά και αμαρτίες του παρελθόντος.

Από τους πρώτους που συναντά φτάνοντας είναι ο Δήμαρχος της πόλης, Άρης Γαλανόπουλος, ο Πάτροκλος Στεργίου, δικηγόρος, κι ο συνεταίρος του Δημάρχου Ανάργυρος Δενδρινός. Ο Δήμαρχος του νοικιάζει το πατρικό της συζύγου του Δώρας και του βρίσκει μια γυναίκα, την Ανθή, να τον φροντίζει.

Όταν δεν απαντά στον χαιρετισμό του η γειτόνισσά του Ερμιόνη, προσφεύγει στην Ανθή κι αυτή του αποκαλύπτει την ιστορία της.

Ο Ίων αρχίζει να θεραπεύει τον κόσμο δίχως αμοιβή κι οι ιδιώτες γιατροί της πόλης, θεωρώντας ότι τους «χαλάει την πιάτσα», πνέουν μένεα εναντίον του. Όταν η Δώρα τον προσκαλεί στη δεξίωση που δίνει, οι γιατροί Καμπουράκης και Στρίντζης, βρίσκουν την ευκαιρία να του επιτεθούν. Στην ίδια δεξίωση βρίσκεται κι η ωραία Νένα, η κόρη του διοικητή της χωροφυλακής Βαλσάμη, η οποία, μόλις τον αντικρίζει, τον ερωτεύεται.

Έχοντας ακούσει πολλά για τις επιτυχίες που έχει ως θεραπευτής, η Δώρα του ζητά ν’ αναλάβει την προγονή της την Κρυσταλλία, κι αυτός δέχεται. Ζορίζεται να πείσει την Κρυσταλλία να την αναλάβει, μα τελικά την πείθει.

Με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα της Διοικητή της Χωροφυλακής, ο οποίος έχει μαντέψει τον έρωτά της για τον θεραπευτή, η Νένα αρχίζει να τριγυρίζει τον Ίωνα, μα εκείνος αδιαφορεί. Δέχεται όμως να αναλάβει να θεραπεύσει τη θεία της Ισμήνη, η οποία βασανίζεται από ημικρανίες, δίχως να γνωρίζει σε ποια μονοπάτια θα τον οδηγήσει αυτό.

Όταν η Ασπασία του ζητάει να αναλάβει την κόρη της Φανή, που είναι μαθήτρια στο Γυμνάσιο, ο θεραπευτής δέχεται. Πηγαίνοντας, διαπιστώνει ότι είναι το γλυκύτερο και το πιο άδολο πλάσμα που έχει αντικρίσει στη ζωή του.

Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι κεντρικοί ήρωες του βιβλίου. Όπως το συνηθίζω, έχω εντάξει και αληθινές ιστορίες στο νέο μου βιβλίο. Ο ΙΚΑΝΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ είναι γραμμένο στα γνώριμα μονοπάτια που συνηθίζω, πιστεύω όμως πως είναι και αρκετά διαφορετικό από τα συνηθισμένα μου βιβλία, καθώς εμπεριέχει στοιχεία μυστηρίου και μεταφυσικής.

Τελειώνοντας αυτό το μικρό κείμενο, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους εσάς που στηρίζετε το συγγραφικό μου έργο τόσα χρόνια.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Σόφη Θεοδωρίδου

4 σχόλια:

 1. Καλησπέρα! Σήμερα πήρα στα χέρια το βιβλίο! Ανυπομονώ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεια σου, Στέλλα μου! Ελπίζω να σου αρέσει και να μου γράψεις όταν το διαβάσεις. Φιλιά στην κορούλα σου και σε σένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγόρασα το βιβλίο σας και το ερωτεύτηκα. Δεν μπορούσα να σταματήσω την ανάγνωση. Η γραφή σας εξαιρετική!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σ' ευχαριστώ πολύ για την ανάρτησή σου, Χρύσα μου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή