Κυριακή 3 Απριλίου 2022

ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ

 

Στο νέο μου μυθιστόρημα «Άγραφος νόμος» εστιάζω μεταξύ άλλων στη θέση των γυναικών στην ελληνική επαρχία κατά τις δεκαετίες του ’30 και του ’40, όπου κυρίαρχος ήταν ο άντρας. Ο άντρας σύζυγος, ο άντρας πεθερός, ο άντρας εξουσιαστής, που ο λόγος του έπρεπε να θεωρείται από τη γυναίκα άγραφος νόμος. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες γυναίκες που αντέδρασαν, αψηφώντας το γεγονός ότι η κοινωνία θα τις εξοστράκιζε, γυναίκες τις οποίες προσωπικά αποκαλώ  μικρές ηρωίδες της καθημερινότητας. Χάρη στο σθένος αυτών των γυναικών, όπως και τους διαρκείς αγώνες του φεμινιστικού κινήματος,  άλλαξε η θέση μας στη σημερινή κοινωνία.

Μια τέτοια μικρή ηρωίδα της καθημερινότητας είναι και η κεντρική μου ηρωίδα, η Αιμιλία, που ως νήπιο έχει βιώσει τους άγριους διωγμούς στον Πόντο, γι’ αυτό και κατατρύχεται από σκληρές μνήμες. Όταν γνωρίζει τον μουσικό και τραγουδοποιό Δάμο, αφήνουν την Αθήνα για να παντρευτούν στο χωριό του, το Δίλατο, όπου συμβιώνουν σλαβόφωνοι Έλληνες και πρόσφυγες, ενώ ο Δάμος τής υπόσχεται ότι θα μείνουν εκεί  προσωρινά κι ότι αργότερα θα στήσουν τη ζωή τους στη Σαλονίκη.

Στο Δίλατο η Μελανία, μάνα του Δάμου, αντιμετωπίζει εχθρικά την πρωτευουσιάνα νύφη της, ενώ η κουνιάδα της Κατινούλα,  βαθιά ερωτευμένη με τον αρραβωνιαστικό της, τη δέχεται με αγάπη. Από την άλλη, ο πεθερός της Σίμος, άντρας δύσκολος και σέρτικος, την αντιμετωπίζει με αδιαφορία και απαξία.

Όταν η Αιμιλία γνωρίζει τη χήρα Σόνια, διάσημη μοδίστρα νυφικών, εντυπωσιάζεται από την προσωπικότητά της. Η Σόνια, καμένη από τον δικό της γάμο, πιστεύει ότι οι γυναίκες υποδουλώνονται μέσα απ’ αυτόν, γι’ αυτό και υποδέχεται τις μέλλουσες νύφες με τη σιβυλλική φράση «ακόμη μια». Ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους που θα γνωρίσει στο Δίλατο η Αιμιλία θα είναι η Νίνα, που τολμά να ζήσει τη ζωή της όπως θέλει, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι περισσότεροι συγχωριανοί της της γυρνούν την πλάτη, ο Μίλτος και η Μενεξέ, που οι δίδυμοι γιοι τους υπηρετούν στον στρατό, και έχουν  κόρη τη δεκατετράχρονη πανώρια Αννίτα, η Όλγα και ο Στέφος αλλά κι ο Αριστομένης που έχει εγκαταλείψει το όνειρό του για ιεροσύνη, προκειμένου να παντρευτεί την Καλλιόπη, παρότι γνωρίζει ότι το παιδί που θα γεννήσει δεν είναι δικό του. 

Μία εβδομάδα μετά τον γάμο, ακολουθούν κάποια τραγικά γεγονότα που έχουν ως συνέπεια ο Δάμος να εγκαταλείψει την Αιμιλία με τους γονείς του και να φύγει για τη συμπρωτεύουσα, όπου βρίσκει δουλειά ως μπουζουξής. Εκείνη, κυριευμένη από λαθεμένο αίσθημα ευγνωμοσύνης, το δέχεται αναντίδραστα, ώσπου φθάνει ο Οκτώβρης του ’40 κι ο Δάμος, πριν φύγει στον πόλεμο, της αποκαλύπτει κάτι που μέχρι τότε της κρατούσε μυστικό και την ικετεύει να τον συγχωρέσει. Την νύχτα όμως που εκείνος φεύγει για τον πόλεμο συμβαίνει το αδιανόητο κι η Αιμιλία εγκαταλείπει το σπίτι των πεθερικών της και καταφεύγει σ’ αυτό της Σόνιας.

Δε θα σας αποκαλύψω περισσότερα. Θα σας πω μόνο ότι οι ήρωές μου θα βιώσουν συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα, όπως είναι ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, η Κατοχή και ο Εμφύλιος, που θα επηρεάσουν βαθιά τη ζωή τους. Κάποιες φορές τα γεγονότα θ’ αλλάξουν τη μοίρα τους κι άλλες φορές είναι οι δικές τους επιλογές που την αλλάζουν. Ορισμένα απ’ όσα θα διαβάσετε είναι μυθοπλασία, πολλά όμως βασίζονται στην πραγματική ζωή.

Καταλήγοντας, είναι αναμφισβήτητο ότι οι δύο Παγκόσμιοι πόλεμοι άλλαξαν πολλά στη θέση της γυναίκας. Της έδωσαν την ευκαιρία να βγει στην αγορά εργασίας, αφού οι άντρες έλειπαν στον πόλεμο, ενώ πολλές γυναίκες έμειναν χήρες και έπρεπε να βασιστούν στον εαυτό τους για να αναθρέψουν τα παιδιά τους. Κι αυτό ήταν ένα καθοριστικό βήμα για τη χειραφέτησή τους.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη στήριξή σας, φίλοι μου, κι ελπίζω ν’ ανταμώσουμε και πάλι στις σελίδες του νέου μου βιβλίου.

15 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό , όπως πάντα το βιβλίο σας «Άγραφος νόμος»!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σ' ευχαριστώ πολύ, ανώνυμε/η φίλε/ η μου! να είσαι πάντα καλά κι ελπίζω να τα ξαναπούμε στο μέλλον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλοτάξιδο!! Όπως πάντα συγκλονιστικό!! Περιμένουμε και παρουσίαση φέτος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σ' ευχαριστώ πολύ, Στέλλα μου! Δυστυχώς, θα σε απογοητεύσω στο θέμα της παρουσίασης. Ανήκω στα ευαίσθητα άτομα και η γιατρός μου με συμβούλευσε να μην το ρισκάρω. Τα φιλιά μου σε σένα και στη μικρή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα φιλιά!! Να προσέχετε γιατί περιμένουμε πολλά ακόμη βιβλία!! Εις το επανιδείν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κυρία Θεοδωρίδου συγχαρητήρια για τον "Άγραφο νόμο" που μόλις τελείωσα! Περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο "ταξίδι" που ευχόμαστε να μας προσφέρετε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να είσαι καλά, Αλεξία! Σ' ευχαριστώ πολύ που μου έγραψες τις εντυπώσεις σου από τον Άγραφο νόμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εξαιρετικό βιβλίο ο" ΑΓΡΑΦΟΣ ΝΟΜΟΣ" όπως και όλα τα προηγούμενα!!! Συγχαρητήρια!! Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο!!! Να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Σ' ευχαριστώ πολύ, Μαίρη μου, που μπήκες στον κόπο να γράψεις την άποψή σου για τον Άγραφο Νόμο. Να είσαι κι εσύ καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αγαπητή Σόφη για άλλη μια φορά η πένα σου με ταξίδεψε σε τόπους και εποχές αβίαστα! Υπέροχη η ιστορία της νέας σου ηρωίδας! Με την Ιστορία να παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματικότητα, διαχρονικά... Εδώ δύο λόγια για τον ΑΓΡΑΦΟ ΝΟΜΟ όπως δημοσιεύεται στις ΒιβλιοΑναφορές: https://biblioanafores.blogspot.com/2022/08/blog-post.html?m=1
  Καλή και δημιουργική συνέχεια!
  Δήμητρα Κωλέτη από Εξαμίλια Κορινθίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Σ' ευχαριστώ πολύ, Δήμητρά μου, για τα καλά σου λόγια! Σ' ευχαριστώ που έγραψες για τον Άγραφο Νόμο στις βιβλιοαναφορές. Επίσης, χαίρομαι που επικοινώνησες μέσα απ' το blog μου, καθώς έτσι οι αναγνώστες μου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και το δικό σας blog, κάτι που πιστεύω ότι ενδιαφέρει πολύ τους απανταχού βιβλιόφιλους.
  Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μαριλένα Παπαθεοδώρου13 Ιουλίου 2023 στις 12:25 μ.μ.

  Κυρία Θεοδωρίδου μόλις ολοκλήρωσα τον "ΑΓΡΑΦΟ ΝΟΜΟ" και φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, ήθελα να σας εκφράσω τη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα βιβλίο σας: όλες σας οι ιστορίες θα μπορούσαν να γίνουν ταινία ή σειρά στη μικρή οθόνη!! Το πιστεύω ειλικρινά!! Συγχαρητήρια για τον τρόπο που μεταφέρετε στον αναγνώστη τις ιστορίες σας! Η γραφή σας είναι περιεκτική, επεξηγηματική αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρη και ελκυστική!! Περιμένω πάντα με ανυπομονησία κάθε καινούρια σας δουλειά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άργησα να σου απαντήσω, Μαριλένα μου, γιατί είμαι σε διακοπές. Σ' ευχαριστώ πολύ για όσα μου γράφεις. Τα λόγια σου με εμψυχώνουν πάρα πολύ και μου αναπτερώνουν το ηθικό.

   Διαγραφή
 13. Μαριλένα Παπαθεοδώρου14 Ιουλίου 2023 στις 10:41 π.μ.

  Να περνάτε όμορφα! Κι εγώ σε διακοπές βρίσκομαι. Εκτιμώ ιδιαίτερα την άμεση επικοινωνία που έχετε με το αναγνωστικό σας κοινό. Καλό καλοκαίρι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό καλοκαίρι, Μαριλένα μου! Να περνάς όμορφα όπου και αν βρίσκεσαι.

   Διαγραφή